Mantelzorgers in het zonnetje op 10 november

0
164

Mantelzorgers staan op 10 november in het zonnetje. Ook ActiZ en haar leden willen op deze dag hun waardering uiten voor de mantelzorgers. Hun bijdrage in de zorg en het welzijn van clienten is vaak essentieel.

Mantelzorgers, in de thuissituatie en in de verpleeg- en verzorgingshuizen, worden steeds belangrijker. In het voorjaar 2010 presenteerde ActiZ haar visie op de toekomst van de langdurige zorg, die uitgaat van eigen regie en zelfredzaamheid van de client. De client regisseert, samen met zijn mantelzorgers en anderen uit zijn sociale netwerk zijn zorg. De zorgverlener ondersteunt. Daardoor hoeven mensen een minder groot beroep doen op de professionele zorg, zodat de professionele zorg meer clienten kan bedienen.

Waardering
Ook in verpleeg- en verzorgingshuizen is de rol van mantelzorgers en familie belangrijk. “Jarenlang hield de zorg van familie voor een naaste op bij de voordeur van het verpleeg- of verzorgingshuis,” zegt Top, “Maar ook binnen de zorgorganisatie kunnen zij nog heel veel doen voor hun familielid of naaste.” Ook in een verpleeg- of verzorgingshuis houdt de client zoveel mogelijk de eigen regie, waarbij het sociale netwerk een grote rol blijft spelen. “Die rol is vaak onderbelicht, daarom is de dag van de mantelzorg juist een goede gelegenheid om die waardering voor de mantelzorgers van clienten in verpleeg- en verzorgingshuizen uit te spreken,” vervolgt Top. Daarnaast benadrukt ze dat het ook gaat om goede en gelijkwaardige samenwerking tussen mantelzorgers en de zorgverleners.

Netwerken
Zorgverleners en Zorgorganisaties moeten vaak nog wennen aan hun veranderende rol ten opzichte van de mantelzorgers. Om dit proces te ondersteunen organiseert ActiZ sinds 2008 mantelzorgnetwerken voor haar leden. In die netwerken kunnen zorgorganisaties ervaringen delen en van elkaar leren. In 2010 zijn drie nieuwe netwerken gestart, met in totaal 50 leden. Daarnaast ontwikkelt ActiZ een ‘Virtual Learning Community’: een afgeschermde omgeving op internet waar leden van het netwerk samen aan hun mantelzorgbeleid kunnen werken.
Leden vinden daarover hier meer informatie.

Vorig artikelNZa handhaaft boetebesluit tegen Glenn Mitrasing
Volgend artikelArtsen houden te weinig rekening met emoties patiënt
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.