Hindoestanen plegen vaker zelfmoord

Array

Het aantal zelfdodingen en zelfmoordpogingen binnen de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland ligt hoog. ,,Er is een kwart meer zelfdodingen onder Hindoestanen dan onder andere bevolkingsgroepen in Nederland”, zei spreekster Anita Nanhoe, onderzoekster van de GGD Rotterdam-Rijnmond op een bijeenkomst van betrokken organisaties en deskundigen. Tijdens de samenkomst was er aandacht voor huiselijk geweld en zelfdoding in de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Over absolute aantallen wat betreft de zelfdoding beschikken de onderzoekers nog niet; deze worden onderzocht en volgend jaar in kaart gebracht . ,,Zowel jongeren als volwassen mannen en vrouwen lopen vaker met suïcidale neigingen rond”, meldde Chan Choenni, hoogleraar Hindoestaanse migratie aan de Vrije Universiteit, op de bijeenkomst van het ACB Kenniscentrum in Amsterdam, zo meldt het AD

Jaarlijks doen minstens tweehonderd hindoestaanse jongeren in Den Haag, Nederland en omgeving een zelfmoordpoging. Het liefst op gruwelijke wijze. Hulpverleners schatten dat nog eens enkele duizenden, ook elders in het land, met zulke plannen rondlopen. Ze zijn geestelijk verdoofd, emotioneel aan hun limiet. Een eerder rapport van de Haagse GGD uit 2000 waarschuwde er al voor: jonge hindoestanen, vooral meisjes, proberen zich vaker dan hun Nederlandse leeftijdgenoten van het leven te beroven. Vier keer zo vaak. Maar praatgroepen, docententrainingen en gesprekken met ouders hebben geen omslag gebracht. Deze initiatieven strandden op de geslotenheid van de hindoestaanse gemeenschap. Want hindoestanen houden graag vast aan het beeld van succes: hard werken, studeren, gelukkig trouwen en kinderen krijgen. Problemen worden opgekropt of met veel alcohol weggespoeld. Erover praten is taboe.

Oplossingen hebben pas effect als het taboe verdwijnt en de levensstijl van hindoestanen verandert
Hindoestanen houden van dramatiek. Theatraliteit. Het gaat erom de waarheid achter de problemen te vinden. Dat lukt niet door de hindoestaanse ouders te wijzen op de problemen, of ze dwingend te vragen hun kinderen meer vrijheid te geven. Er is een groeiende kloof binnen zijn gemeenschap: zij die de openheid zoeken en zij die traditiegetrouw de zaken binnenskamers willen houden.  En het besef moet ontstaan dat eeuwenoude hindoestaanse normen ook wel eens verlegd mogen worden. Pas dan voorkom je dat jongeren zichzelf moeten wegdrukken en uiteindelijk willen vernietigen.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen