UMC St Radboud onderzoekt toplopers ABN AMRO Zevenheuvelenloop

Array

Inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud doet wederom een inspanningsonderzoek onder lopers van de Zevenheuvelenloop. Ditmaal onderzoekt ze de lichaamstemperatuur van 20 Nederlandse toplopers, waaronder Koen Raymaekers.
Het onderzoeksteam van prof. dr. Maria Hopman doet tijdens de Zevenheuvelenloop onderzoek naar lichaamstemperatuur. Voorgaande jaren draaide het om de gezondheid en veiligheid van breedtesporter, dit jaar ligt de focus op prestatieverbetering van de topsporter. Hopman: ‘De voorgaande jaren hebben we gezien dat 15% van de recreatieve hardlopers met een lichaamstemperatuur van 40 graden of hoger over de streep komt. We onderzoeken nu hoe de lichaamstemperatuur van toplopers reageert. Lichaamstemperatuur beïnvloedt de prestatie. Door de toppers te voorzien van onze temperatuurpil, krijgen we inzicht in de lichaamstemperatuur, voorafgaand en tijdens de wedstrijd. Uiteindelijk kan dit inzicht leiden tot betere prestaties.’
Een van de toplopers die zich laat onderzoeken is Koen Raymaekers. Hij is onder meer drie keer Nederlands kampioen op de halve marathon en heeft eveneens een titel op de marathon en 10 kilometer. Raymaekers: ‘Het is al geruime tijd bekend dat de lichaamstemperatuur tijdens een hardloopwedstrijd stijgt. Ik heb zelf ervaren dat mijn prestaties tijdens warme omstandigheden behoorlijk afnemen. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens het EK afgelopen zomer in Barcelona. Het lijkt er zelfs op dat ik in warmte minder presteer dan mijn concurrenten. Wellicht heeft dit te maken met mijn lichaamstemperatuur en het verloop daarvan tijdens inspanning. Voor mij reden om mee te doen aan het onderzoek. Ik ben benieuwd hoe het verloop van mijn lichaamstemperatuur is tijdens een zware inspanning als de Zevenheuvelenloop.’

Hopman en haar team hopen dat de metingen niet alleen meer inzicht geven in de processen die zich in het lichaam afspelen, maar dat deze inzichten ook kunnen leiden tot het verbeteren van prestaties.

Recente artikelen