Sacrale neurostimulatie goede remedie bij incontinentie

MUMC+ en het Erasmus MC zijn de enige Nederlandse ziekenhuizen die techniek toepassen bij zowel als incontinentie
Er rust nog steeds een taboe op urineverlies en zeker op faecale incontinentie, het niet op kunnen houden van de ontlasting. Veel mensen met urineverlies, bijvoorbeeld als gevolg van een overactieve blaas, lijden in stilte, verzwijgen hun probleem en raken steeds meer in een sociaal isolement.

Dat is jammer, want er is een hele goede (laatste) remedie. Met sacrale of neuromodulatie kunnen de sluitspieren zodanig worden geprikkeld, dat de incontinentie verdwijnt.

Via een operatieve ingreep wordt een klein apparaatje geïmplanteerd net boven de billen. Vanuit het apparaatje lopen twee elektroden naar het heiligbeen (sacrum). Via die elektroden worden lichte elektrische impulsen afgegeven aan de zenuwen die zich in de onderrug bevinden. Op die manier kan de (verstoorde) coördinatie tussen hersenen, bekkenbodem, blaas of dikke darm en sluitspieren worden hersteld. De ‘verkeerde’ signalen die zorgen voor de incontinentie, worden als het ware overstemd door ‘goede’ signalen.

Sacrale neurostimulatie is als techniek niet nieuw. Het wordt in Nederland al tien jaar toegepast. Tot voor kort werd de techniek echter niet of niet volledig vergoed. Inmiddels hebben urologen echter aangetoond dat sacrale neurostimulatie een (kosten)effectieve behandeling is. Het alternatief is namelijk dat mensen hun leven lang luiers dragen, en dat is ook bepaald niet goedkoop. Gevolg van een en ander is dat de vergoeding van de ingreep in de toekomst anders geregeld wordt (voor de ingewijden: de behandeling gaat naar het zogenoemde B-segment in de DBC-structuur).

Om hernieuwd aandacht te vragen voor de techniek vindt er op donderdag 18 november in Slot Zeist een symposium plaats, georganiseerd door Medtronic, de fabrikant van de implantaten.

Het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC zijn de enige centra in Nederland die sacrale neurostimulatie zowel bij urineverlies als bij faecale incontinentie toepassen. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis is bovendien trainingscentrum voor Europa, in samenwerking met Medtronic. De behandeling van urine- en faecale incontinentie wordt gecoördineerd vanuit het Pelvic care Centre Maastricht (PcCM).

Omvang van het probleem
Urine-incontinentie komt veel voor. Naar schatting 1,5 miljoen volwassen vrouwen in Nederland hebben er in min of meerdere mate last van. Faecale incontentie komt minder vaak voor. Toch hebben naar schatting nog altijd 100.000 volwassen Nederlanders last van deze aandoening, die de kwaliteit van leven ernstig aantast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen