Mogelijk uitstel over besluit massaontslagen MSD Organon

Array

Het besluit over de toekomst van Organon in Oss komt mogelijk pas na 1 januari. Dat stelt het Brabants Dagblad op basis van bronnen die zeer dicht op het onderhandelingsproces zitten. Op 2 september gaf de Amerikaanse directie van MSD/Organon de partijen vier maanden om een alternatief voor de op 8 juli aangekondigde reorganisatie te vinden. Het bedrijf wilde de afdeling onderzoek en ontwikkeling uit Oss weghalen en het aantal arbeidsplaatsen met 2175 reduceren.  Het is dus nog wachten of het dreigend massaontslag worden gekeerd of dat 2175 medewerkers toch op zoek naar een andere baan moeten. Het bedrijf en andere betrokken instanties wilden al een tijd niets kwijt over de voortang van het aangekondigde ontslag.
De OR, vakbonden en de Raad van Commissarissen deze zomer in opstand tegen de plannen het Amerikaanse moederbedrijf Merck, en met succes. Tot het einde van dit jaar wordt er nu achter gesloten deuren onderzocht of er alternatieven zijn. Bijvoorbeeld door gedeeltelijke overname of door de komst van een campus voor geneesmiddelenonderzoek; een Life Sciences Parc. Tot die tijd geldt er absolute radiostilte, ook voor het personeel dat steeds nerveuzer wordt. Een deel van het personeel kiest eieren voor haar geld en solliciteert naar een andere baan. Eind dit jaar moet duidelijk worden of er nog kansen zijn voor de onderzoekers van MSD in Oss.

Vandaag brengt de ondernemingsraad ook verslag van het proces uit aan het personeel. Op de publicatieborden in het bedrijf hangt een verklaring. Daarin stelt de OR dat de gesprekken nog steeds gaande zijn. Het moet beschouwd worden als een tussenbericht omdat de OR van mening is dat het personeel recht heeft op informatie. Alleen kan de OR niets vertellen over de gesprekken en de mogelijke afloop.

Helaas liet premier Rutte eind oktober weten dat zijn kabinet geen extra maatregelen zal nemen om arbeidsplaatsen bij MSD, het voormalige Organon, in Oss te behouden. Rutte reageerde dat het kabinet zich niet wil bemoeien met de beslissingen van individuele bedrijven. Hij wees erop dat bedrijven in de farmaceutische industrie moeten reorganiseren omdat internationaal de winsten afnemen. In het geval van Organon kan dat negatief uitpakken voor een regio, aldus Rutte.

Bron: Brabants Dagblad & Omroep Brabant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen