Gezondheid mens en dier altijd voor economische belangen

Array

GroenLinks vindt het onacceptabel dat economische belangen hebben geprevaleerd boven het belang van de volksgezondheid en dierenwelzijn bij de bestrijding van de Q-koorts. Uit het rapport van de Evaluatiecommissie Q-koorts dat vanmorgen verscheen, blijkt dat de bestrijding van de Q-koorts niet doortastend genoeg is aangepakt door de overheid. Zo is de agrarische sector nauwelijks aangesproken op haar verantwoordelijkheid door de overheid.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman (woordvoerder gezondheidszorg) “In alle discussies over de Q-koorts hebben wij gevraagd aan de toenmalige ministers of het belang van de volksgezondheid voorop stond. Nu blijkt dit niet het geval te zijn geweest. Duizenden mensen zijn ziek geworden van de Q-koorts en tienduizenden dieren moesten worden geruimd. Dit had nooit mogen gebeuren”.

GroenLinks wil de minister van Volksgezondheid Edith Schippers en de staatssecretaris Henk Bleker morgen om opheldering vragen.

GroenLinks wil strikte welzijnsnormen voor landbouwdieren opnemen in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. De biologische landbouw, die veel meer recht doet aan de natuurlijke behoeften van dieren, verdient extra steun. De grootschalige vee-industrie vergoot het risico dat dierziekten zoals de Q-koorts op mensen worden overgedragen. GroenLinks wil daarom een verbod op megastallen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen