Darmkanker en darmontsteking

Promotie
Datum en tijd: 23/11/2010 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus: Marian Claessen
Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Colorectal carcinogenesis in patients with primary sclerosing cholangitis and inflammatory bowel disease
Promotor 1: Prof. dr. P.D. Siersema
Promotor 2: Prof. dr. G.J.A. Offerhaus
Copromotor 1: Dr. F.P. Vleggaar

Patienten met inflammatoire darmziekte (IBD) hebben een verhoogd risico op het ontstaan van dikkedarmkanker. In haar proefschrift bewijst Marian Claessen dat deze vorm van kanker bij IBD-patienten nog veel hoger is als ze ook nog eens de galwegaandoening primaire scleroserende cholangitis hebben.

Claessen analyseerde verder op verschillende manieren de moleculaire achtergrond van sporadische en IBD-gerelateerde dikkedarmkanker. Zij laat zien dat de verschillen in moleculaire achtergrond tussen sporadische en IBD-tumoren in een laat (invasief) stadium niet meer duidelijk aanwezig zijn. Deze verschillen zijn mogelijk wel aanwezig in een vroeger stadium en kunnen dan geïnduceerd worden door exogene factoren zoals chronische darmontsteking (IBD) en toxische galzouten. Meer kennis over deze factoren kan bijdragen aan een meer individueel gerichte surveillance en wellicht zelfs preventie van dikkedarmkanker bij IBD.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen