Cursus helpt jongeren met chronische onverklaarbare pijn

Array

Kwart van de jongeren heeft chronische onverklaarbare pijnklachten
Jongeren met onverklaarbare chronische pijnklachten kunnen bij het Erasmus MC terecht voor een nieuwe, bijzondere behandeling. Het gaat om een online cursus die de jongeren helpt beter met hun pijn om te gaan of de pijn kan verlichten. Hierdoor hoeven deelnemers geen bezoekjes af te leggen aan een psycholoog. Nu blijven veel jongeren doorlopen met klachten, wat veel invloed heeft op hun dagelijks leven. Ze verzuimen bijvoorbeeld regelmatig van school. In Canada zijn al goede resultaten geboekt met een soortgelijke cursus.

Eén op de vier kinderen kampt met chronische pijnklachten zonder dat er een aanwijsbare oorzaak is. Meestal gaat het om pijn in het hoofd, de buik, de rug, de armen of benen. Chronische pijn die langer dan 3 maanden duurt, komt het meest voor bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar. De cursus richt zich dan ook op deze leeftijdsgroep. ‘Deze jongeren kunnen goed overweg met internet. En dat is natuurlijk belangrijk bij deze cursus’, zegt Jessica Voerman, onderzoeker op de afdeling Medische Psychologie en Psychotherapie van het Erasmus MC. Het is de eerste online-cursus in Nederland voor deze doelgroep.

Het programma is voor jongeren goed in te passen in hun eigen leven. Ze hebben vaak een druk leven met school, sport en vrienden. Voerman: ‘Een online cursus kunnen ze doen op ieder moment en vanaf iedere plek waar een computer staat’. We kunnen dus ook jongeren helpen die niet in de regio of in Nederland wonen. Tot nu toe bestond de hulp voor mensen met onverklaarbare pijn vaak uit het bezoeken van een psycholoog. De drempel om deze hulp te zoeken ligt hoger dan je aanmelden voor een internetbehandeling. ‘We verwachten daarom een grotere groep jongeren te bereiken dan we nu doen.’

De cursus ‘Move It Now’ beslaat zeven weken en kost de jongeren ongeveer een half tot één uur per week. De deelnemers krijgen opdrachten en leren zich ontspannen en negatieve gedachten (‘de pijn wordt alleen maar erger’) aan te pakken. Stress en negatieve gedachten verergeren vaak de klachten. Een GZ-psycholoog van Rijndam revalidatiecentrum begeleidt de jongeren via email en telefoon. Ook de ouders worden actief bij de ‘lessen’ betrokken; zij leren hoe ze hun kinderen kunnen helpen. De cursus is gebaseerd op een Canadees internetprogramma, waarmee goede resultaten zijn geboekt.

Het is belangrijk dat jongeren hulp zoeken bij onverklaarbare pijnklachten. De klachten kunnen leiden tot schoolverzuim, verminderde kwaliteit van leven en emotionele problemen’, zegt  Cora de Klerk, senior onderzoeker op de afdeling Medische Psychologie en Psychotherapie van het Erasmus MC. Jongeren die willen meedoen aan de cursus kunnen zich aanmelden via [email protected]. Deelnemers doen dan ook meteen mee aan een onderzoek naar de effectiviteit van deze internetbehandeling. ‘We willen graag weten of de cursus voor Nederlandse jongeren ook goed werkt, of dat het programma verder aangepast moet worden.’

Move It now is een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC, GGD Rotterdam-Rijnmond, de Centra voor Jeugd en Gezin regio Rotterdam en het  Rijndam revalidatiecentrum. Het project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Pijnkenniscentrum, het Innovatiefonds en Stichting Coolsingel. Meer informatie over de cursus is te vinden op www.moveitnow.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen