Vallen van de schrik
ArrayIedereen kent het wel: het plotseling dreigen te vallen. Bijvoorbeeld wanneer je in een opeens optrekkende bus staat. Of als je op straat struikelt over een opstaande stoeptegel. Promovendus Lars Oude Nijhuis onderzocht hoe mensen zich op de been proberen te houden wanneer zij volkomen onverwachts uit balans worden gebracht. Dit onderzoek is belangrijk om valincidenten te voorkomen bij bevolkingsgroepen die veel vallen, waaronder ouderen of patienten met neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Een val heeft bij hen vaak grote gevolgen, zoals een gebroken heup.
Oude Nijhuis deed onderzoek naar de vroege balansreacties tijdens een val. Deze reacties kun je onderzoeken door mensen op een platform te laten staan en dit plotseling te laten bewegen. Meestal gebeurt dit in een serie, door het platform een aantal keren na elkaar op precies dezelfde wijze te bewegen. Als maat voor de balans wordt dan het gemiddelde van de opeenvolgende reacties genomen. Ten onrechte is hierbij tot op heden geen rekening gehouden met de reactie op de allereerste balansverstoring, terwijl deze waarschijnlijk het meeste lijkt op een onverwachte val in het dagelijks leven.
Uit het onderzoek van Oude Nijhuis blijkt dat de allereerste balansreactie veel groter en ook veel inefficienter is dan alle daaropvolgende reacties. Dit kan worden verklaard door het optreden van een schrikreactie, die kennelijk gepaard gaat met extra instabiliteit en een groter valrisico. Aan de andere kant toont Oude Nijhuis aan dat schrikreacties soms ook nuttig zijn voor de balanshandhaving. Door het schrikken zijn gezonde proefpersonen namelijk in staat om hun balansreacties sneller te activeren.
De resultaten van dit onderzoek geven belangrijke nieuwe aangrijpingspunten om een val in het dagelijks leven te voorspellen. Bovendien kan nu onderzocht worden in hoeverre afwijkende schrikreacties bijdragen aan het valrisico van patienten. Hiermee is een basis gelegd voor nieuwe therapeutische interventies, zoals balanstraining om de schrikreacties te verminderen.
Biografie
Lars Oude Nijhuis (Oldenzaal, 1976) studeerde fysiotherapie in Enschede en biomedische wetenschappen in Nijmegen. Hij verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling Neurologie van het UMC St Radboud, binnen het Donders Centre for Neuroscience, en in het Universiteitsziekenhuis Bazel (Zwitserland). Hij is werkzaam als coördinator van ParkinsonNet, waar hij onder andere een landelijke structuur opzet voor dit multidisciplinaire netwerk van zorgverleners en patienten.
Datum:maandag 29 november 2010
Tijd:13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: De heer drs. L.B. Oude Nijhuis
Promotors: De heer prof. dr. B.R. Bloem
Copromotors: De heer dr. S. Overeem
Titel promotie: Modulation of human balance reactions
Bron: RU