Meetinstrumenten palliatieve zorg vertaald en gevalideerd voor de Nederlandse zorg

Array

Er was nog geen goed Nederlandstalig instrument om “Kwaliteit van leven” te meten. Zo’n instrument is belangrijk om verschillende manieren van zorgverlening te vergelijken. Een aantal meetinstrumenten is vertaald en gevalideerd voor de Nederlandse zorg.

Voor een goede behandeling moeten symptomen op tijd gesignaleerd en zorgvuldig beoordeeld worden. Goede behandeling leidt tot hogere kwaliteit van leven. Meetinstrumenten zijn daarom een belangrijk thema in het programma palliatieve zorg. Internationaal zijn er al vele meetinstrumenten over kwaliteit van leven ontwikkeld. Deze meetinstrumenten zijn vaak niet zonder meer toepasbaar op de Nederlandse situatie.

Een aantal van deze meetinstrumenten is nu vertaald en gevalideerd voor de Nederlandse zorg. Het gaat om de volgende meetinstrumenten:

      In het kader van dit programma, hebben familieleden en zorgverleners elf instrumenten voor evaluatie van kwaliteit van sterven en kwaliteit van levenseindezorg bij dementie geevalueerd. Het ging daarbij om gebruiksvriendelijkheid, haalbaarheid, validiteit en betrouwbaarheid. Het bleek dat instrumenten die specifiek zijn ontwikkeld voor dementie, beter voldoen dan instrumenten voor verpleeghuisbewoners in het algemeen.

      • End-of-Life in Dementia – Satisfaction With Care, voor tevredenheid met de zorg
      • End-of-Life in Dementia – Comfort Assessment in Dying, voor kwaliteit van sterven

      Download de Nederlandse versies van deze vragenlijsten.

      Op www.meetinstrumentenpalliatievezorg.nl staat de vertaalprocedure beschreven alsook de overwegingen bij de selectie van de instrumenten. Verder zijn er ook richtlijnen en adviezen voor het gebruik van de instrumenten opgenomen. Voordat de instrumenten gebruikt gaan worden, wordt geadviseerd om de richtlijnen en adviezen voor het gebruik van instrumenten nauwgezet op te volgen.

      Bron: ZonMW

      Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

      Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

      Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

      De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

      Recente artikelen