December: maand van de krachtvermindering bij MS

Krachtvermindering als Multiple Sclerose klacht kunt u krijgen doordat zenuwen minder goed in staat zijn om spieren aan het werk te zetten als gevolg van de Multiple Sclerose. Uw spieren krijgen dus als gevolg van Multiple Sclerose niet langer alle opdrachten die uw hersenen versturen. Dat betekent krachtverlies als Multiple Sclerose klacht. Nu hebben spieren de nare eigenschap om te verslappen als we ze te weinig te doen geven. Dus doordat ze minder opdrachten krijgen, gaan uw spieren ook nog eens ‘denken’ dat ze niet meer nodig zijn. Met extra verslapping als resultaat.

Bij veel mensen komt na verloop van tijd de Multiple Sclerose klacht van krachtvermindering in armen of benen voor. Het kan gaan om afgenomen vingervlugheid, maar ook om verlammingen. Krachtvermindering van de benen komt vaker voor als Multiple Sclerose klacht. Multiple Sclerose patienten krijgen dan als Multiple Sclerose klacht vaak moeite met lopen en staan. “Mijn benen zijn zo zwaar” heet het dan. Dat is natuurlijk niet zo, maar door verminderde spierkracht als Multiple Sclerose klacht lijken ze wel zwaarder. Soms treedt er herstel op maar het is ook mogelijk dat uw krachten langzaam verminderen en niet meer terugkomen.

Ook verminderend functioneren van de spieren die uw mond en uw slikken coördineren kunt u als Multiple Sclerose klacht krijgen. Dit kan het praten, eten en drinken bemoeilijken. Ook het coördineren van kleine, precieze bewegingen kan moeilijker worden. Schrijven, een kopje thee inschenken, knipperen met de ogen of zelfs praten (stembanden zijn eigenlijk ook spieren) gaat dan ineens minder goed dan vroeger.

Wat is er te doen aan krachtvermindering als Multiple Sclerose klacht?
U kunt zich voorstellen dat wanneer u meer moeite moet doen om bepaalde spieren te bewegen u kans op overbelasting van andere spieren vergroot. Bewegen is prima, maar wel in overleg met een goede fysiotherapeut(e). Als het op een gegeven moment niet meer gaat, dan weten ergo-therapeuten en thuiszorg precies hoe ze u toch zo lang mogelijk mobiel kunnen houden. Bij spraakproblemen kan een logopedist(e) u waarschijnlijk goed helpen. Als er slikklachten ontstaan ga dan niet alleen nog maar yoghurt eten maar snijdt liever uw eten wat kleiner of pureer het. Dat is lekkerder en garandeert bovendien de noodzakelijke afwisseling en vitaminen.

Bron: www.TOEKOMSTmetMS.nl en MSJT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen