3e Nationale Wereldgehandicaptendag gaat in Nederland niet door vanwege geldgebrek

0
183

De op 3 december 2010 geplande 3e Nationale Wereldgehandicaptendag in het Ronald McDonald Centre in Amsterdam ter gelegenheid van de 29e UN International Day Of Persons With Disabilities (www.un.org/disabilities) kan door gebrek aan financiele steun niet doorgaan. De regionale edities gaan wel door. Ronald McDonald Centre, Only Friends en Stichting Aquarius moeten u helaas meedelen dat de 3e Nationale Wereldgehandicaptendag op 3 december niet door gaat vanwege het ontbreken van steun van de gemeente Amsterdam en 25 zorgvuldig geselecteerde fondsen in Nederland.

Financiele Steun
Ondanks het succes van de 2e Nationale Wereldgehandicaptendag (2009) in Rotterdam met meer dan 80 deelnemers in Rotterdam (Nationaal) en Utrecht, Den Haag en Amsterdam (Regionaal) was de gemeente Amsterdam en maar liefst 25 fondsen in Nederland dit jaar niet bereid om de 3e Nationale Wereldgehandicaptendag financieel te steunen.

Gemeente Amsterdam
Zo wilde Dienst Maatschappelijke Ondersteuning (DMO) van de gemeente Amsterdam de reeds in februari toegezegde € 1.000,- Stimuleringssubsidie ondanks herhaalde oproepen niet verhogen. De verantwoordelijke ambtenaar binnen DMO reageerde op onze herhaald oproep alleen met de woorden: “Als u hier niet mee eens bent dan moet u maar de politieke weg bewandelen” en dat terwijl wij dit jaar samenwerkte met Only Friends en het Ronald McDonald Centre in Amsterdam.

De € 1.000,- werd door ons bestuur maar ook de United Nations in New York1) als een belediging opgevat. Bovendien was dat maar een fractie van datgene wat de gemeente Rotterdam had bijgedragen aan de succesvol verlopen 2e Nationale Wereldgehandicaptendag 2009 in Rotterdam. Zie ook www.wereldgehandicaptendag.nl/publicaties

Fondsen
Behalve de gemeente Amsterdam, het stadsdeel Noord en de Provincie Zuid-Holland hebben wij ook 25 zorgvuldig geselecteerde fondsen aangeschreven om de 3e Nationale Wereldgehandicaptendag te steunen. Alle fondsen hebben onze aanvraag afgewezen. De reactie van het Oranje Fonds waarin zij meedeelde dat zij geen eendaags evenementen steunt was echt te bizar voor woorden. Gezien het feit dat zij wel jaarlijks de Burendag steunt.

Al om al hebben wij moeten vaststellen dat de verschillende fondsen in Nederland liever de Nationale Vuilnisophaaldag, de Nationale Secretaressedag, de Nationale Vluchtelingendag of de Burendag steunen dan de Nationale Wereldgehandicaptendag ter gelegenheid van de 29e UN International Day Of Persons With Disabilities. Overigens verbaast dit ons niet. Nederland heeft tenslotte nog steeds niet de “Convention on the Rights of Persons with Disabilities” ondertekend.

Regionale Programma:
Ondanks het niet doorgaan van de 3e Nationale Werelgehandicaptendag (zie www.wereldgehandicaptendag.nl/programma) in Amsterdam hebben wij de deelnemende bonden en partners gevraagd regionaal een bijdrage te blijven leveren aan de 3e Wereldgehandicaptendag. De komende dagen zal duidelijk worden waar men op vrijdag 3 december allemaal terecht kan. In elk geval kan men Paardrijden, Dansen, Basketballen en Klimmen in Amsterdam, Hardlopen en Tuinieren in Rotterdam, Fitnessen in Utrecht. Wij zijn nog in afwachting waar ondermeer de Schaakbond, de KNZB, de KNHB en NeVoBo haar deuren op 3 december voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking zal openen.

Nationale Programma:
Het programma van de 3e Nationale Wereldgehandicaptendag was spectaculairder dan ooit. In de ochtend zouden we van 10-12:00 in Debat gaan over de thema’s: Paralympische Spelen, Studie en Werk, Zelfredzaamheid en Toegankelijkheid. In de middag zouden we van 12-17:00 in Duel gaan adhv oa.: rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, zitvolleybal en zwemmen. Met deze sportclinics willen wij gehandicapten en niet-gehandicapten de ervaring meegeven dat je met een handicap ook heel goed kunt presteren. In de avond zouden we van 18-20:00 Dineren onder muzikale begeleiding van de band My Breath My Music en van 20-22:00 zouden we met elkaar gaan dansen na een rolstoel demonstratie. Helaas kan dit allemaal niet doorgaan.

Paralympische Spelen
Wij hopen dat de Wereldgehandicaptendag net als de Autoloze Zondag en de Wereldaidsdag de komende jaren in steeds meer Nederlandse steden navolging gaat krijgen. Dit is niet alleen goed om voor de emancipatie en integratie van mensen met een handicap, maar het is ook goed om Nederland de komende jaren wereldwijd op de kaart te zetten als paralympisch topsportland ivm de beoogde kandidatuur voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2028. Wij gaan ons daar in elk geval de komende jaren voor inzetten.

De lokale Wereldgehandicaptendag edities in andere steden gaan natuurlijk wel gewoon door. Zie hier het voorlopige programma.

Sport is overigens ontzettend belangrijk voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Zie wat Dick Traum, oprichter van de Achilles Track Club hierover tegen mij zei in een interview uit 2009.

In deze artikelen (United NationsN en Runnersworld) uit 2009 kan je meer te weten komen over deze American Hero Dick Traum die in 1978 als eerste gehandicapte de Marathon van New York uitliep.

Dick Traum inspireerde Terry Fox in 1980 om de aangrijpende Marathon of Hope te rennen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Let’s able together,

Bron: Wereldgehandicaptendag

Vorig artikel3 December Wereldgehandicaptendag
Volgend artikel17 van de 10 duizend Nederlanders dakloos
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.