Bernhoven breidt pijnmeting uit

Array

Na een succesvolle proef werkt ziekenhuis Bernhoven sinds 2009 met een pijnmonitor. Dit, door het Osse bedrijf Sermos ontwikkelde programma, brengt de pijnscore in beeld van patienten met pijn die in dagopname zijn geopereerd. Deze pijnmonitoring wordt nu uitgebreid naar patienten die een totale knieoperatie hebben ondergaan. Op die manier wordt postoperatieve pijn in beeld gebracht en bij een score van hoger dan drie wordt actie ondernomen. De monitoring vindt meteen na de operatie plaats in het ziekenhuis.

Sermos, dat ook de telefonische pijnmeting ontwikkelde, heeft een database ontwikkeld waarin de gegevens over de ingreep, de pijnbestrijding en de pijnmetingen worden opgeslagen.

Het doel is om ervoor te zorgen dat de patient na de operatie op geen enkel moment ernstige pijn ondervindt. Als de pijn toeneemt kan dit dankzij dit systeem snel worden herkend en behandeld.  De meeste pijn is te verwachten in de eerste 72 uur na de operatie. Daarom wordt in de eerste 72 uur vier keer per dag een pijnmeting gedaan

De verpleegkundige beschikt over een barcodescanner die oogt als een MP 3 speler. In het polsbandje van de patient bevindt zich een barcode. De verpleegkundige scant het polsbandje en vraagt aan de patient naar diens pijnscore. Die score wordt via een scankaart opgeslagen in de database en de gegevens zijn direct zichtbaar. Het systeem waarschuwt de verpleegkundige als er in die 72 uur een meting niet heeft plaatsgevonden. Is de score te hoog, dan wordt actie ondernomen in de vorm van extra pijnstilling. Het effect daarvan wordt dan binnen anderhalf uur opnieuw gemeten en er wordt opnieuw gehandeld als de pijnscore te hoog is.

Het meten van de pijn is van groot belang voor het welzijn van de patient. Pijn is niet alleen oncomfortabel. Pijn vertraagt eveneens de genezing en kan, als het niet effectief wordt behandeld,  zelfs leiden tot chronische pijnklachten en daardoor ook tot langdurig ziekteverzuim.

De proef in ziekenhuis Bernhoven met deze nieuwe ontwikkeling in pijnmeting duurt tot

januari 2011. Daarna hoopt het ziekenhuis de pijnmeting uit te breiden naar alle

patienten die een operatie hebben ondergaan.

Sermos, ontwikkelaar van de pijnmonitor ontving afgelopen zomer voor deze toepassing de innovatieprijs van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Recente artikelen