DCGroep Obligatie speelt in op groeiend financieringstekort in de zorg
ArrayDCGroep introduceert de DCGroep Obligatie. Instap is mogelijk vanaf 50.000 Euro met een rentevergoeding van 6,25 procent. ‘De overheid staat niet meer garant voor de financiering van de zorg. Dat is een harde economische werkelijkheid,’ stelt mede-initiatiefnemer Stephan van de Vusse van Healthcare Finance Group. ‘Met de DCGroep Obligatie vindt privaat geld haar weg naar de zorg. En dat is hard nodig, want de roep om ondernemerschap en innovatie is enorm.’ Volgens Van de Vusse loopt de kwaliteit van de zorg gevaar door een tekort aan financieringsmogelijkheden. De inschrijving van de DCGroep Obligatie sluit 21 januari 2011. Het is de eerste keer dat een obligatie-emissie investeringen in de zorg mogelijk maakt.
De financiering van de zorg is een actueel maatschappelijk thema. De gezondheidszorg is een interessante sector om in te investeren vanwege haar omvang, groei en innovatiebehoefte. Momenteel werken ruim 1,1 miljoen mensen in de zorg en wordt met 70 miljard Euro tien procent van alles wat in Nederland wordt verdiend, uitgegeven aan zorg. Maar de economische en politieke werkelijkheid is hard. De rijksoverheid heeft bekendgemaakt in 2011 1,4 miljard Euro op de gezondheidszorg te willen bezuinigen. Om de zorg betaalbaar te houden zal de komende jaren dan ook flink moeten worden geïnvesteerd in efficientie en innovatie. Het is de uitdaging dat wordt gezocht naar andere, ondernemende manieren buiten het ziekenhuis om in de zorgvraag te voorzien. Hiermee is een grote behoefte ontstaan aan nieuwe financieringsvormen.
Initiatiefnemers
Initiatiefnemers van deze emissie zijn Loek Winter en Stephan van de Vusse. Loek Winter is al jaren succesvol actief als ondernemer in de Nederlandse gezondheidszorg. Zo was hij onder meer oprichter van de DCGroep in 1995, die uitgroeide tot een toonaangevende, landelijke keten van zbc’s. De oud-radioloog is sinds 2009 mede-eigenaar van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Stephan van de Vusse is bekend als financieel specialist in de zorg. Hij was de afgelopen jaren algemeen directeur van de medische bank CenE Bankiers en is oprichter van de Healthcare Finance Group. Door de jaren heen heeft hij aan de wieg gestaan van een aantal ondernemende initiatieven in de zorg, zowel vanuit de bancaire wereld als vanuit private investeerders. Samen brengen DCGroep en Healthcare Finance Group een unieke mix in van marktkennis, ondernemerservaring en een relevant netwerk van ondernemers, financiers en beslissers in de zorg. De DCGroep is een landelijke keten van diagnostische centra en focusklinieken. Door specialisatie wordt diagnostiek en medische zorg sneller en efficienter geleverd dan in het ziekenhuis. Voor de verdere groei van de DCGroep wordt een obligatielening uitgegeven.
Ambitie
DC Groep wil de vernieuwing van de zorg stimuleren door gerichte investeringen mogelijk te maken, kennis in te brengen en relevante partijen met elkaar te verbinden. De DCGroep Obligatie is geschikt voor zowel particuliere als institutionele investeerders. Met dit product is het mogelijk om maatschappelijk nut en materieel rendement met elkaar te verenigen. Van de Vusse: ‘De Nederlandse zorgsector is nu een grotendeels publiek gefinancierd, gesloten systeem. Met de toenemende marktwerking vindt de omslag plaats naar een meer privaat gefinancierd, open stelsel. Dit is een onomkeerbare ontwikkeling. De introductie van de DCGroep Obligatie past in deze trend.’
Bron: DCGroep