Handige smaakpapil bij toeval ontdekt in longen

Array

Een bittere nasmaak, een bittere pil – bitter is niet leuk. Maar in de longen is het omgekeerd, melden Amerikaanse onderzoekers. Zij deden twee verrassende ontdekkingen: smaakpapillen komen behalve op de tong ook voor in de longen. En daar reageren ze niet afwerend op bitter, ze helpen juist om verkrampte spiertjes in de longen te ontspannen. Zodat ademen weer makkelijk wordt. Het effect is drie keer sterker dan bij de huidige longmedicijnen. Een revolutie in de behandeling van longziekten dient zich aan.

“Dit is goed nieuws voor longpatienten, want zij zijn elke dag afhankelijk van medicijnen”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. “Maar het is niet zo dat longpatienten nu hun toevlucht kunnen nemen tot alleen maar grapefruits, bitter lemon en spruitjes.”
De ontdekking van smaakpapillen in de longen was onverwacht en toevallig. Het zijn dezelfde smaakpapillen als in de tong, alleen zenden ze geen signalen naar de hersenen. De onderzoekers in Baltimore (VS) dachten aanvankelijk dat de papillen zouden waarschuwen tegen gif – want het meeste gif van bijvoorbeeld planten is bitter. In de longen verwachtten ze dan ook een afweerreactie, zoals benauwdheid en hoesten. Het tegendeel bleek waar. Afgelopen maand publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine de resultaten.

Drie keer zo sterk als bestaand medicijn
Toen de onderzoekers bittere stofjes los lieten op de smaakpapillen, openden die juist de longen. Bij astma is ademen moeilijk door verkramping van spiertjes in de longen. In het lab bleek dat een bitter stofje leidde tot ontspanning. Het effect was zelfs drie keer sterker dan van bestaande longmedicijnen.
“Het wordt de uitdaging om dat sterke ‘bittere’ effect toe te voegen aan bestaande medicijnen. Of we zoeken naar een toepassing van alleen de bittere stof”, zegt dr. Reinoud Gosens, moleculair farmacoloog bij de RUG. “Het is niet zo dat we nu snel andere medicijnen hebben. De ontwikkeling kost vaak jaren.”

Een miljoen longpatienten
In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een chronische longziekte. Mensen met astma, COPD of een zeldzame chronische longziekte. Het Astma Fonds zet zich voor hen in, want longen zijn van levensbelang. Onder meer door het financieren van wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wil het Astma Fonds bereiken dat astma wordt voorkomen bij kinderen. En dat er een nieuwe behandeling komt voor ernstig astma. Het Astma Fonds wil dat er een therapie wordt gevonden waarmee chronische longziekten gestopt kunnen worden. En nog mooier zou zijn dat op den duur beschadigde longen zelfs kunnen herstellen.
Bron: Astmafonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen