Zorggroepen tevreden met hun keten-DBC, maar …

Array

‘De Utrechtse zorggroepen waren in het algemeen tevreden met het uiteindelijke tarief voor 2010 voor hun ketenzorg aan patienten met diabetes. Men was ontevreden over de wijze van onderhandelen, de inefficientie van het proces, het wisselende team bij de zorgverzekeraar en opleggen van oplossingen door de verzekeraar. De zorginhoud is weinig besproken in hun onderhandelingen. De procesindicatoren, de administratieve ondersteuning, de ICT en de overheadkosten kwamen wel vaak aan de orde. De couleur locale is te weinig teruggezien in het contract.

Positief was de bewustwording bij de huisartsen van eigen kracht en kwaliteit. Beperkte keuzevrijheid van de patient werd door de meeste ondervraagde onderhandelaars niet als probleem gezien. Het Clientenbelang Utrecht meende dat de patient voordeel had van de ketenzorg door afgestemde en kwalitatief hoogstaande zorg; zij miste echter care en preventie in deze ketenzorg en zag in de toekomst een faciliterende rol voor haar weggelegd. Clientenbelang Utrecht heeft overigens geen rol gespeeld in de onderhandelingen.

De zorgverzekeraar hanteerde beleidsregels en zorgstandaard als uitgangspunt; ze was tevreden met het vastgestelde tarief. De ingebrachte twee-en-veertig zorggroepoffertes bleken zeer uiteenlopend qua omvang van de diabeteszorg, overhead en ICT. Daarom heeft de zorgverzekeraar van de door haar uitgezette lijn moeten afwijken door het instellen van één basistarief. De visie van de zorgverzekeraar blijft gericht op de integrale bekostiging en
wijkgerichte, multidisciplinaire diabeteszorg.’

Bovenstaande tekst vormt een deel van de samenvatting van het Julius rapport ‘Onderhandelingen Diabetes Ketenzorg Midden Nederland: Een evaluatie van proces en resultaat’. De Julius onderzoekers Marcel van Dijk,arts, Henk van der Steeg,arts en prof.dr Guus Schrijvers schreven het rapport. Op 25 november boden zij het rapport aan de opdrachtgever aan, te weten het bestuur van de LHV Kring Midden Nederland, een regionale vereniging van huisartsen binnen de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV).

Het rapport is gebaseerd op interviews met de onderhandelaars bij de huisartsen en de zorgverzekeraar en op de onderhandelingsdocumenten. De Harvard  Negotiations Rules vormde het theoretische kader voor deze veldstudie. Wilt u dit boeiende, uit het leven gegrepen rapport met vele aanbevelingen lezen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl, klik door op ‘Publicaties unit zorginnovaties’ en kijk bij ‘Rapporten’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen