Ontwikkeling van kinderen met een hersenbeschadiging

Array

Kinderen met een hersenbeschadiging kunnen vaak wat minder dan andere kinderen. De ontwikkeling van hun dagelijkse vaardigheden is echter zeer gevarieerd. Dat concludeert Dirk-Wouter Smits in zijn proefschrift.

Smits volgde ruim 100 kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 jaar. Allen hadden een hersenbeschadiging vanaf de geboorte en kregen reguliere zorg. Tweederde van de kinderen boekte vooruitgang in zich voortbewegen, zichzelf verzorgen en sociale vaardigheden. Het bewegingsvermogen en het denkvermogen van de kinderen bleken belangrijke voorspellers te zijn. De kinderen met de beste bewegingsmogelijkheden en het beste denkvermogen lieten de grootste vooruitgang zien.

Smits geeft ook het belang aan van leerstijlen. Sommige kinderen leren bijvoorbeeld het best door te kijken, anderen juist door te doen. Door rekening te houden met leerstijlen van kinderen met een hersenbeschadiging zouden ze zich nog beter kunnen ontwikkelen. Hij raadt aan om het bewegingsvermogen, het denkvermogen en de leerstijlen van kinderen met een hersenbeschadiging tijdig in kaart te brengen. Hierdoor kunnen de kinderen en hun ouders geholpen worden in hun verwachtingen en zorgverleners met hun behandelingen ten aanzien van dagelijkse vaardigheden.

13-01-2011, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Dirk-Wouter Smits, Geneeskunde
Proefschrift: Daily activities of school-age children with cerebral palsy: development and learning
Promotor 1: Prof. dr. E. Lindeman
Promotor 2: Prof. dr. M.J. Jongmans
Copromotor 1: Dr. M. Ketelaar
Copromotor 2: dr JW Gorter

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen