Succesvolle formule: leren in de praktijk en school onder één dak

Leer-werktraject Martini Gilde in Martini Ziekenhuis genomineerd voor Ginjaar-Maas Prijs 2010
Het Martini Gilde, een bijzonder leer-werktraject in het Martini Ziekenhuis, is genomineerd voor de Ginjaar-Maas Prijs 2010. In totaal zijn er vijf genomineerden. Voor de prijs komen projecten of initiatieven in aanmerking die jong volwassen scholieren, werkenden of werkzoekenden stimuleren tot (verder) leren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het Martini Gilde is een initiatief van kenniscentrum Calibris, waarin Martini Ziekenhuis, ROC’s Alfa-college en Noorderpoort en Hago Gezondheidszorg samenwerken.

Het Martini Gilde geeft aan zo?n dertig mbo-leerlingen Zorghulp (niveau 1) en Helpende Zorg & Welzijn (niveau 2) de kans hun gehele opleiding in het Martini Ziekenhuis te volgen. Een speciaal leerhonk voor de leerlingen en de dagelijkse aanwezigheid van een docent van het ROC staan garant voor korte lijnen en een duidelijke structuur. Met als resultaat: vakbekwame professionals, arbeidsmarktperspectief, hoger diploma-rendement en meer stageplaatsen voor niveau 1 en 2.

Leerling-gezel-meester-principe
De kern van het Martini Gilde is het leerling-gezel-meester-principe. De docent-meester deelt zijn kennis en ervaring met de leerling, die op de werkvloer wordt begeleid door de deskundige werkbegeleider-gezel. Voor- en nadoen en vorming zijn hierbij de sleutelwoorden. Het Martini Gilde is gestart in februari 2009. In Groningen en in andere regio?s in Nederland zijn inmiddels verschillende organisaties naar het voorbeeld van her Martini Gilde een gilde gestart.

Prijsuitreiking
Op 15 december wordt de winnaar van de Ginjaar-Maas Prijs bekendgemaakt. De winnaar ontvangt 20.000 euro. De prijs is een initiatief van projectdirectie Leren en Werken, een gezamenlijk project van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bron: Martini Ziekenhuis

Recente artikelen