NFK: Kankerpatiënt wil meer overleg over behandeling

Array

Mensen met kanker voelen zich meestal serieus genomen door hun zorgverleners, maar willen meer informatie en overleg over hun behandeling. Dat blijkt uit antwoorden van kankerpatienten in een peiling door patientenorganisaties.

In het najaar van 2010 organiseerde de NPCF samen met patientenorganisaties de meldactie Zelfmanagement. Betrekken artsen u bij de behandeling? Stemmen de verschillende zorgverleners hun advies op elkaar af? Ruim 2000 patienten reageerden op het verzoek daarover een vragenlijst in te vullen. Ruim tien procent van de reacties (216) was afkomstig van mensen met kanker.

Veel kankerpatienten voelen zich actief betrokken
Bijna 70 procent van de mensen met kanker liet weten dat de zorgverlener hen altijd of meestal actief betrekt bij de behandeling of controle die ze krijgen. Een kwart zegt soms actief betrokken te worden. Een minderheid (14 van de 216 mensen) ervaart dat deze betrokkenheid er nooit is. Als belangrijkste reden voert deze groep aan: een niet-meewerkende zorgverlener in combinatie met het hebben van onvoldoende informatie.

Voor vragen aan arts is meestal wel ruimte
Waaruit blijkt dat de zorgverleners u actief betrekken? Deze vraag werd voorgelegd aan de (149) mensen die invulden dat ze altijd of meestal worden betrokken. Hoog scoren de antwoorden: ‘ik kan altijd vragen stellen’ en ‘er wordt naar me geluisterd’. De helft van de actief betrokkenen noemt een of beide punten. Andere vormen die de actieve betrokkenheid aanneemt zijn: bespreken van metingen, zelf kunnen opvragen van onderzoeksresultaten, inzage in het eigen dossier en inspraak in de behandeling.

Gewenst: betere uitleg en meer overleg
Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan actiever betrokken te willen worden bij de behandeling dat nu het geval is. Kort samengevat komen de wensen van patienten neer op: meer voorleggen, beter uitleggen en vaker overleggen.

Lees verder bij NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen