Regering worstelt met coffeeshops

Array

In het voorjaar 2011 komt de regering met een nieuwe preventienota. Een hot issue daarin vormt het al dan niet gedogen van de coffeeshops, waar cannabis te koop is voor 18-plussers. Minister Schippers moet kiezen uit drie opties.

Ten eerste is er de liberale opvatting. De overheid zorgt alleen voor goede informatie over genotmiddelen. Volwassenen zijn daarna verantwoordelijk voor hun eigen gedrag, in casu voor het aankopen van cannabis.

De tweede opvatting is de moralistische. Drugsgebruik is verwerpelijk. Dat moet verboden zijn. Dus de coffeeshops gaan dicht. De moralistische opvatting komen dezer dagen vooral naar voren bij minister van justitie Opstelten.

De derde opvatting is de Public Health optie. Drugsgebruik is van alle tijden. De coffeeshops voorkomen dat de  cannabishandel helemaal in de criminaliteit belandt, voorkomen verspreiding van de handel over de hele regio en bieden de kans op toezicht door politie en straathoekwerkers van de verslavingszorg. De burgemeester van Amsterdam en de verslavingszorg huldigen deze pragmatische opvatting.

Deze drie opties kwamen aan de orde tijdens een vergadering van de Raad voor Bekwaamheids Ontwikkeling (RvBO) op maandag 29 november. In deze raad zitten kopstukken uit de verslavingszorg. Prof.dr. Guus Schrijvers treedt op als voorzitter. De derde optie had bij hen de voorkeur. Wat de regering gaat voorstellen in haar preventienota is onduidelijk. Men worstelt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen