Student gezocht die successtory schrijft over Utrechtse OGGZ

Enkele jaren geleden verbleven tijdens koude decembernachten honderden dak- en thuislozen in het Utrechtse Hoog Catharijne. Straatdokters van de GGD controleerden hen overdag op bijvoorbeeld TBC. Van  het Leger des Heils ontvingen zij soep en kleding. De verslavingszorg zorgde voor schone spuiten, methadon en dagopvang. Gezamenlijk vormden GGD, het Leger des Heils, de verslavingszorg en andere welzijnsstichtingen de (wat tegenwoordig heet ) Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ).

Sinds enkele jaren is het beleid aanzienlijk veranderd. Dak- en thuislozen kregen onderdak in nieuwe hospices en opvangcentra. Heroïne werd verstrekt onder medisch toezicht. Methadon krijgen verslaafden voortaan aan huis bezorgd: zij scholen niet meer samen en hangen niet meer rond methadonbussen. Bemoeizorg (in vakjargon Assertive Community Treatment) aan mensen voor wie huisuitzetting dreigt en die nog net niet dakloos zijn, kwam breed op gang. Het resultaat is, dat er hedentendage vrijwel niemand overnacht in Hoog Catharijne en verslaafden hun OGGZ waarderen en makkelijk weten te vinden.

Dit succesverhaal van de Gemeente Utrecht, Altrecht Geestelijke Gezondheidszorg, Centrum Maliebaan voor Verslavingspsychiatrie, Leger de Heils en tal van andere partijen is nog niet geschreven. Juliusonderzoeker Dr. Rob de Leeuw beschikt over documenten en statistische gegevens over de Utrechtse OGGZ in de afgelopen jaren. Hij zoekt een student die als afstudeerscriptie de recente geschiedenis beschrijft van de Utrechtse OGGZ. De bedoeling is dat u de documenten en statistieken doorneemt, algemene literatuur opzoekt over OGGZ en daarnaast interviews afneemt bij betrokken leidinggevenden. Bent u een gevorderde student geneeskunde, gezondheidswetenschappen, verplegingswetenschappen of vergelijkbare studierichting? Hebt u minstens zes weken beschikbaar? Neem dan contact op met Rob de Leeuw via j.r.j.deLeeuw@umcutrecht.nl.

Guus Schrijvers