UZ Gent Opent Centrum Voor Slaap- En Epilepsiemonitoring

Array

Meer dan 100.000 landgenoten kampen met epilepsie; slaapstoornissen treffen zo’n 20% van de Belgen. Voortaan kunnen beide patientengroepen voor de diagnostiek en behandeling terecht in het Centrum voor Neurofysiologische Monitoring (CNM) van het UZ Gent. Het centrum biedt een multidisciplinaire aanpak voor patienten met slaapstoornissen of epilepsie, kinderen én volwassenen. Het CNM is bij de grootste in zijn soort in Europa.

Permanente monitoring
In het gloednieuwe CNM registreren twintig verpleegkundigen dag en nacht videobeelden en hersensignalen, net als andere biologische signalen die van belang zijn voor de diagnostiek en behandeling van patienten met slaapstoornissen of epilepsie. “Die monitoring gebeurde vroeger op vier verschillende locaties in het ziekenhuis. Nu kan het onder één dak”, zegt prof. dr. Paul Boon, neuroloog en coördinator van het CNM. “Met videocamera’s observeren we de patient en een EEG-toestel registreert de hersenactiviteit aan de hand van elektroden die op de huid worden gekleefd. Een slaapregistratie duurt per patient ongeveer 24 uur, een epilepsieregistratie vier dagen of langer want daarbij moeten we één of meerdere aanvallen monitoren. Op die manier kunnen we voor elke patient de meest geschikte behandeling uitwerken.”
Expertise gebundeld
Het CNM telt 16 state-of-the-artkamers voor één persoon, en beschikt over een afzonderlijke unit voor kinderen. Het verpleegkundig team is gespecialiseerd in epilepsie- en slaapregistratie en kan rekenen op een artsenstaf van neurologen en somnologen (slaapdeskundigen), en slaap- en epilepsietechnologen. “Net als neurologen combineren somnologen videobeelden met hersengolf- en andere registraties bij patienten die klagen over slapeloosheid of overdreven slaperigheid overdag. Dat gebeurt ook voor kinderen met een verhoogd risico op wiegendood. Vandaar dat epilepsie- en slaapmonitoring, zowel bij kinderen als volwassenen, zijn samengebracht. En we bundelen niet alleen expertise maar ook apparatuur”, aldus prof. dr. Boon. Het CNM is een samenwerkingsverband tussen de diensten Neurologie, Longziekten, Algemeen Inwendige Ziekten en Pediatrie.

Symposium
Naar aanleiding van de opening van het CNM vindt om 19 uur vanavond een wetenschappelijk symposium plaats in het UZ Gent. Experten zullen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slaap- en epilepsiediagnostiek voorstellen. Na het symposium wordt het centrum feestelijk geopend door de heer Jef Peeters, afgevaardigd bestuurder UZ Gent en prof. dr. P. Van Cauwenberge, rector van de Universiteit Gent. Een receptie sluit de avond feestelijk af.

Bron : UGent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen