Het immuunsysteem van de huid

Array

Met haar promotieonderzoek maakt Krista Ouwehand een grote stap voorwaarts in de zoektocht naar een hulpmiddel om het gebruik van proefdieren te kunnen verminderen. Zij ontwikkelde een model dat de menselijke situatie van de huid zeer nauw nabootst.

Een allergische reactie van de huid is een veel voorkomend wereldwijd gezondheidsprobleem, dat zowel mannen als vrouwen treft. Het kan een groot impact hebben op het psychologisch welzijn van patienten, omdat het directe praktische belemmeringen in het dagelijkse functioneren tot gevolg kan hebben en zo sociale beperkingen kan opleveren. Er moeten gevoelige testmethoden komen die potentiele allergenen identificeren zodat mensen geen allergie ontwikkelen. Op dit moment worden deze testen allemaal op proefdieren uitgevoerd, maar. Vanaf 2013 is het gebruik van proefdieren voor het testen van cosmetische producten verboden binnen de Europese Unie. Daarom is er een grote noodzaak om nieuwe, dierproefvrije testmethodes te ontwikkelen die potentiele allergenen kunnen onderscheiden.

Ouwehand bestudeerde de reactie van menselijke huid op bekende allergenen en irriterende stoffen. Zij gebruikte deze kennis in laboratoriumtesten die allergenen kunnen identificeren. Deze testen zijn gebaseerd op de reactie van menselijke huid op allergenen en irriterende stoffen. Om de natuurlijke situatie beter na te bootsen maakte zij een artificiele huid van menselijke cellen. Deze huidkweek bootst tijdens blootstelling aan allergenen de situatie in menselijke huid na. Behalve de toepassing om allergenen te identificeren, is het mogelijk deze huidkweek ook in andere onderzoeksgebieden te gebruiken, bijvoorbeeld in de strijd tegen kanker.

Het volledige proefschrift is te downloaden via DARE

  • Startdatum:04-01-2011
  • Tijd: 15.45
  • Locatie: Aula
  • Titel: The Skin Immune System. The resourceful army of Langerhans cells
  • Spreker: K. Ouwehand
  • Promotor: prof.dr. R.J. Scheper
  • Onderdeel: VU medisch centrum
  • Wetenschapsgebied: Medisch

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen