Richtlijn MRSA verspoeld

Array

De Werkgroep InfectiePreventie (WIP) gaat de richtlijn MRSA versoepelen. De preventieve isolatie van MRSA-patienten in afwachting van de testuitslag wordt  onder bepaalde voorwaarden afgeschaft. Ook worden alle MRSA-voorschriften op poliklinieken minder streng. Dat heeft Thea Daha, adviseur infectiepreventie verbonden aan de Werkgroep Infectiepreventie (WIP), gezegd in een vraaggesprek met Aliette Jonkers voor Nursing. Het interview met Daha wordt gepubliceerd in het januarinummer van Nursing.

Patienten die in het buitenland zijn geopereerd, hoeven in Nederlandse ziekenhuizen niet meer standaard in isolatie te worden verpleegd. Aan de versoepeling zitten volgens een woordvoerster van de werkgroep echter strenge voorwaarden. Het behandelend personeel in ziekenhuizen moet heel goed op de eigen hygiene letten. Volgens haar schort het met name aan het goed schoonhouden van de handen. Daarbij moet het ziekenhuis binnen 24 uur via een test hebben vastgesteld of de patient MRSA bij zich draagt, of niet.

De ziekenhuizen moeten zelf beoordelen of ze aan de voorwaarden kunnen voldoen. Volgens de woordvoerster is dat een kwestie van gebruik van gezond verstand. Omdat er nu sneltests zijn die een eventuele MRSA-besmetting binnen enkele uren kunnen aantonen, kan het beleid minder streng worden.

Recentelijk toonde internist-infectioloog Marjan Wassenberg al in een promotieonderzoek aan dat een versoepeling van het MRSA-beleid in Nederlandse ziekenhuizen mogelijk was.  De belangrijkste oorzaak voor deze lage prevalentie is het strenge MRSA-beleid (ook wel ‘search and destroy’ genoemd), dat in de Nederlandse ziekenhuizen in de huidige vorm sinds 1988 wordt toegepast maar nu volgens de WIP verouderd is.

Bron: Nursing

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen