Kwaliteit ouderenzorg voor derde jaar op rij verbeterd

Array

De kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg is in 2009 voor wederom verbeterd. Dat blijkt uit het branchebeeld 2009 van het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg. ActiZ is blij met de mooie resultaten die een goed beeld geven van de kwaliteit van zorg in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT).

“Dat clienten de zorg als goed ervaren, daar mag de branche trots op zijn, zeker als we erin slagen om deze tevredenheid voor het derde jaar op rij te laten stijgen!” aldus ActiZ directeur Aad Koster. Ook zorginhoudelijk werden belangrijke verbeteringen bereikt. Bovendien blijken de uitkomsten van de metingen voor zorgorganisaties een stimulans te zijn om te blijven werken aan de kwaliteit van de zorg.

Clientervaringen
In 2009 namen ruim 50.000 clienten deel aan het CQ-onderzoek naar ervaringen met de zorg. Clienten zijn heel positief over de veiligheid en professionaliteit in de zorg en de wijze waarop ze door het personeel bejegend worden. Dit vinden zij ook belangrijke thema’s. Ze voelen zich serieus genomen en er is een aandachtig luisterend oor als dat nodig is. Tegelijk geven clienten aan dat zij soms te lang moeten wachten op een zorgverlener en dat zij graag wat meer persoonlijke aandacht zouden krijgen los van de zorg, een punt dat clienten eveneens erg belangrijk vinden. Zorgorganisaties en professionals blijven daarom hard werken om deze punten te verbeteren.

Betere zorg
Voor dit branchebeeld hebben circa 1900 verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties hun zorginhoudelijke resultaten gemeten. Dat doen verpleeg- en verzorgingshuizen aan de hand van twaalf indicatoren en de thuiszorg gebruikt er twee. De thuiszorg verbeterde zich op beide punten en de verpleeg- en verzorgingshuiszorg op maar liefst 10 van de 12 aspecten. Zo werden vrijheidsbeperkende middelen minder ingezet dan voorgaande jaren en daalde het aantal clienten met depressieve symptomen. De grootste kwaliteitsverbeteringen werden behaald bij het terugdringen van doorligwonden, het voorkomen van gewichtsverlies en het stellen van de diagnose bij mensen met incontinentie.

Verbeteracties

Clientenraden, zorgaanbieders, beroepsgroepen, verzekeraars en Inspectie zijn positief over het kwaliteitskader en de behaalde resultaten. Meer dan 70% van de zorgorganisaties gebruikt de uitkomsten om verbeteringen in de zorg in gang te zetten. Van de clientenraden vindt 80% dat zorgorganisaties meer aan kwaliteit gaan doen door het openbaar maken van de clientenraadplegingen.

Nieuwe voorzitter
Sinds 1 december is drs. Pieter Vos voorzitter van de Stuurgroep Verantwoorde zorg die verantwoordelijk is voor het Kwaliteitskader. Hij is de opvolger van Jenneke van Veen die met pensioen gaat. Pieter Vos is algemeen secretaris van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en heeft zeer ruime ervaring in onder andere de ouderenzorg en gehandicaptenzorg.
In een interview vertelt Vos waar hij de belangrijkste verbeterpunten voor de zorg ziet.

De Stuurgroep Verantwoorde zorg bestaat uit brancheorganisaties ActiZ en BTN, beroepsverenigingen V&VN, Verenso en Sting, clientenorganisatie LOC, de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ), Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS. Zij worden ondersteund door het programma Zichtbare Zorg.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen