Nieuwe digitale MRI-veilige pacemaker voor het eerst geïmplanteerd in het Máxima

Array

MRI nu veilig voor pacemakerpatienten
Cardioloog dr. Eric Thijssen van Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven heeft als eerste in de regio Zuidoost-Brabant een nieuwe digitale MRI-veilige pacemaker geïmplanteerd. Het unieke van het pacemakersysteem is dat patienten hiermee op veilige wijze een MRI-scan van het hele lichaam kunnen ondergaan.

Patienten met een pacemaker hadden beperkte tot geen mogelijkheden tot MRI-diagnostiek. Het probleem bij traditionele pacemakers is dat het sterke elektromagnetische veld  van de MRI-scanner storingen kan opleveren met kans op ernstige schade aan het hart.

De Advisa MRITM SureScanTM van Medtronic is een tweede generatie pacemaker die ontworpen, getest en goedgekeurd is voor gebruik met magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). Met deze pacemaker kan het hele lichaam van de patient, dus ook het thoraxgebied, een MRI-scan ondergaan. Ook verhitting van de traditionele draden, die de pacemaker met het hart verbinden, is een probleem dat met de nieuwe Advisa MRI SureScan-pacemaker en -pacemakerdraden  wordt opgelost. “Dit is een belangrijke vooruitgang bij de behandeling van veelvoorkomende ziekten en aandoeningen, doordat er met deze pacemaker MRI-scans van het gehele lichaam gemaakt kunnen worden” , aldus Eric Thijssen.

MRI-scans zijn onmisbaar bij het opsporen van veelvoorkomende ziekten en aandoeningen en worden steeds vaker toegepast. Naar schatting 50 tot 75% van de patienten met een pacemaker of implanteerbare defibrillator (ICD) zal vroeg of laat een MRI-scan moeten ondergaan. Het merendeel van de patienten met een pacemaker is ouder dan 65 jaar en de kans op een MRI-scan is dan dubbel zo groot.

De nieuwste digitale technologie in deze pacemaker biedt cardiologen exacte en zeer uitgebreide informatie over het hartritme. Het medische apparaat is geschikt voor patienten van alle leeftijden en stelt zich dagelijks volledig automatisch optimaal in. De cardioloog heeft met deze pacemaker ook de mogelijkheid de patient thuis op afstand via internet te controleren, waardoor patienten niet vaker dan nodig naar het ziekenhuis hoeven te reizen en belangrijke informatie toch op tijd beschikbaar is.

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen