De Nordic Pharma Group kondigt een wereldwijde strategische samenwerking aan

Array

De Nordic Pharma Group kondigt een  wereldwijde strategische samenwerking aan met Nippon Kayaku met betrekking tot Spanidin® (gusperimus).
Tokio, Japan en Parijs, Frankrijk (20 december 2010). Nippon Kayaku (NK) en de Nordic Pharma Group (Nordic) hebben een overeenkomst ondertekend waarbij NK exclusieve rechten verleent aan NORDIC voor de ontwikkeling en het op de markt brengen van Spanidin® (gusperimus) in o.a. de VS en Europa.
Spanidin® is een immunosuppressief middel dat is ontwikkeld en op de markt gebracht in Japan door NK voor gebruik bij een acute en versnelde afstoting na een niertransplantatie. Daarnaast hebben studies met Spanidin® veelbelovende resultaten opgeleverd bij de indicatie Wegener’s granulomatosis (WG). Hiervoor heeft Spanidin® in Europa de status weesgeneesmiddel verkregen.

Nordic zal de verdere ontwikkeling van Spanidin® voor de indicatie WG op zich nemen. Dit betreft het uitvoeren van een wereldwijd vergelijkend fase III-onderzoek met patienten die een WG-terugval hebben. Nordic zal ook de verantwoordelijkheid nemen voor de registratie en het op de markt brengen van het product in de relevante landen. De productie van Spanidin® zal door NK worden uitgevoerd.
Spanidin® is geïndiceerd bij WG-patienten die een terugval in hun ziektebeeld hebben. Hiervoor is op dit moment geen specifiek goedgekeurd geneesmiddel beschikbaar.
Met deze nieuwe overeenkomst zet Nordic Pharma haar strategie voort om vernieuwende geneesmiddelen voor gespecialiseerde therapeutische gebieden op de markt te brengen.

Over Wegener’s granulomatosis
Wegener’s granulomatosis is een vorm van primaire en systemische vasculitis met granulomateuze ontsteking van de luchtwegen, in combinatie met necrotiserende vasculitis van de kleine tot middelgrote bloedvaten. Hoewel het in de eerste plaats de luchtwegen, longen en nieren betreft, kan bijna elk ander orgaan erdoor worden aangetast. WG is een zeldzame aandoening met een geschatte prevalentie van 42 tot 63 per miljoen inwoners van de Europese Unie. In het verleden was de prognose slecht, met een sterftecijfer van 80% binnen een jaar.
De prognose verbeterde doordat Fauci en zijn collega’s in 1983 een behandeling ontwikkelden waarbij gebruik wordt gemaakt van cyclofosfamide (CYC) en prednison, en de ziekte werd vanaf toen gekenmerkt door remissie en terugval (i.e. het terugkeren of hernieuwd optreden van ziekteactiviteit, wat zich manifesteert door actieve ontsteking) in combinatie met een aanzienlijke morbiditeit. Verbetering of remissie kan worden bereikt bij 75% tot 90% van de patienten. WG blijft echter levensbedreigend met regelmatige terugvallen, en de langdurige behandeling die gepaard gaat met een hoog ziekte- en sterftecijfer.
Om bij naïeve patienten remissie op te wekken, is de behandeling van eerste keus orale cyclofosfamide in combinatie met corticosteroïden. Cyclofosfamide gaat gepaard met een verhoogd risico op blaaskanker. De geschatte incidentie van blaaskanker was 16% na 15 jaar, en het risico is evenredig aan de cumulatieve dosis cyclofosfamide. Cyclofosfamide kan gonadale toxiciteit en onvermogen tot voortplanting veroorzaken, staat bekend als hepatotoxisch en kan beenmergtoxiciteit veroorzaken.
Ongeveer 10 % van de patienten reageert niet op cyclofosfamide en corticosteroïden. Daarnaast kunnen sommige patienten de behandeling niet verdragen of blijven terugval vertonen. In Nederland is er een patientenvereniging die zich inzet voor de belangen van patienten met WG, de Friedrich Wegener stichting. Meer informatie over de patientenvereniging kunt u vinden op www.vasculitis.nl
Over Spanidin®
Spanidin® (gusperimus) is een chemisch gesynthetiseerd immunosuppresivum dat is ontwikkeld in samenwerking met het Instituut van Microbiele Chemie en Takara Shuzo. Het onderdrukt de werking van verschillende immunocompetente cellen, d.w.z., T-lymfocyten, B-lymfocyten, macrofagen en dendritische cellen. Door de specifieke binding aan te gaan met Hsp70, een hitteschokeiwit, onderdrukt het de chaperonnefunctie van eiwitten uit de Hsp70-familie, de translocatie van NF-κB naar de kern en het laden van antigene peptiden op MHC-moleculen. Het remt ook de activering van dendritische cellen door Hsp70. Dit mechanisme is uniek voor gusperimus en verschilt van de momenteel in gebruik zijnde immunosuppressieve middelen, zoals calcineurinremmers (cyclosporine en tacrolimus), mTOR (sirolimus) en antimetabolieten (mycofenolaatmofetil).
Gusperimus is effectief als één enkel profylactisch en therapeutisch middel bij het verlengen van de allograftoverleving bij muizen, ratten, honden en niet-menselijke primaten. Het combineren van gusperimus met andere immunosuppressiva, zoals steroïden, cyclosporine en tacrolimus verlengt de allograftoverlevingen.
Gusperimus is ook effectief bij verschillende auto-immune diermodellen, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus, multiple sclerose, crescentische glomerulonefritis, diabetes type I, uveitis, idiopathische thrombocytopenia purpura en colitis.
Een vroege fase II-studie werd in Duitsland uitgevoerd van 1999 tot 2000 op 20 patienten met hardnekkige ANCA-geassocieerde vasculitis (19 patienten met Wegener’s granulomatosis en 1 patient met microscopische polyangiitis). Er werd eenmaal per dag gusperimus toegediend, met een dosering van 0.5 mg/kg/dag gedurende 28 dagen intraveneus (alleen in de eerste week van de eerste kuur) of onderhuids. Indien de witte bloedceltelling (WBC) tijdens deze periode lager werd dan 3000/μl, werd het toedienen uitgesteld totdat er opnieuw een witte bloedceltelling van 4000/μl werd bereikt. Dit werd herhaald voor ten hoogste 6 cycli. Tijdens het onderzoek werden geen andere immunosuppressiva toegestaan, behalve steroïden. In 70% van de gevallen werd tijdens de behandeling verbetering bereikt. De meeste patienten ondervonden tijdens de studie een leukopenie van tijdelijke aard (vermindering na de toediening en herstel voorafgaand aan de volgende kuur). Er werd geen sterfte of sepsis geconstateerd. Lichte tot matige infecties, vooral aan de luchtwegen, werden wel waargenomen, maar deze werden verholpen met de juiste behandeling zonder nawerkingen.
Een late fase II-studie werd in Europa uitgevoerd van 2003 tot 2006 op 45 patienten met refractaire Wegener’s granulomatosis. Gusperimus werd door de patient zelf onderhuids toegediend met een dosering van 0.5 mg/kg/dag gedurende 21 dagen, waarop een rustperiode van op zijn minst zeven dagen volgde. Elke patient werd verondersteld zes behandelingscycli te ondergaan. De respons volgens de definitie van het studieprotocol was 92%, met complete remissie bij 46% van de patienten en gedeeltelijke remissie bij 46% patienten. De in klinisch opzicht belangrijkste bijwerkingen waren reversibele leukopenie, neutropenie en anemie. Alle bijwerkingen waren behandelbaar en reversibel.
Over Nippon Kayaku
Nippon Kayaku, dat is opgericht in 1916, focust nu op geneesmiddelen, functionele chemicalien en veiligheidssystemen met meer dan 1.7 miljard dollar aan inkomsten. In haar Farmaceutische Divisie produceert en verkoopt Nippon Kayaku medicijnen tegen kanker, cardiovasculaire medicijnen, immunosuppressiva en andere geneesmiddelen en diagnostische producten op voorschrift. Op het gebied van medicijnen tegen kanker biedt Nippon Kayaku een assortiment aan van 26 medicijnen specifiek tegen kanker en 6 ondersteunende medicijnen. Nippon Kayaku bevindt zich wereldwijd in de top van bedrijven die medicijnen tegen kanker ontwikkelen,  zowel wat betreft de technologie als de  bedrijfsprestaties. Nippon Kayaku werkt met vooraanstaande technologieen en voert de klinische ontwikkeling uit voor farmaceutische DDS (Drug Delivery Systems) met nanotechnologie. Aanvullende informatie kan worden gevonden op de website van Nippon Kayaku op: www.nipponkayaku.co.jp/english/

Over de Nordic Group
De Nordic Group is een snelgroeiende en volledig geïntegreerde Pan-Europese Farmaceutische Groep in particulier eigendom die sterk de nadruk legt op de ontwikkeling en het op de markt brengen van ziekenhuis  en weesgeneesmiddelen en ondersteunende diensten die in de speciale behoeftes van de klant en patient voorzien.
De Nordic Group ontstond in 1995 met de oprichting van de eerste organisatie van Nordic in Scandinavie. In de daaropvolgende jaren breidde de Nordic Group haar geografische aanwezigheid uit over heel Europa en heeft nu vestigingen in 13 landen. De groep breidde ook haar product portfolio aanzienlijk uit.

Tegenwoordig gaat de Nordic Group door met het voortbouwen op haar bestaande platform van kerncompetenties, producten, diensten en technologieen om het bedrijf verder te ontwikkelen in twee segmenten van de Farmaceutische markt:
-Marketing & Verkoop van farmaceutische spécialité (Nordic Pharma, Nordic Drugs)
-Gespecialiseerde farmaceutische diensten, met de nadruk op ontwikkeling en productie van medicijnen, klinisch onderzoek, logistiek en distributie (Prague Clinical Services, QPharma, Disphar).

Sinds haar oprichting heeft Nordic een gemiddelde groei van 20% aan inkomsten en de onderneming zet haar expansie voort middels autonome groei en strategische samenwerking.

Contacten Nordic Pharma Nederland:
Guido van der Aar
Marketing & Sales Manager
Nordic Pharma
[email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen