Rotterdams onderzoek meest geciteerd

0
193

Wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC wordt vaker geciteerd dan onderzoek van andere UMC’s. Dit blijkt uit een berekening van het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS).

Wereld
Elk jaar berekent het CWTS uit Leiden hoe goed en omvangrijk het onderzoek is dat in Nederland wordt gedaan. Dit wordt met de rest van de wereld vergeleken.

Vakbladen
De zogeheten crown indicator van het Erasmus MC was tussen 2006 en 2009 gemiddeld 1,6. Dit betekent dat de Rotterdamse onderzoeken 1,6 keer meer geciteerd worden dan de gemiddelde wetenschappelijke publicaties in de wereld in gelijke tijdschriften. De Rotterdamse citatiescore is de hoogste van alle acht Nederlandse UMC’s. Het Erasmus MC heeft ook de meeste wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in de periode 2006-2009: 9.116.

Hitparades
In voorgaande jaren hebben de media ranglijsten met de resultaten gepubliceerd. Dit waren een soort hitparades. Zowel bij de ranglijst ‘aantal artikelen’ (output) als bij ‘citatiescore’ (impact) stond het Erasmus MC bovenaan. De UMC’s hebben ditmaal afgesproken elkaar niet meer te noemen.

Beperkingen
“De CWTS-analyse is géén poging tot een nationaal kampioenschap,” meldt Menno Kok van de afdeling Onderzoeksbeleid over het besluit om geen namen meer te noemen. Ook de vereniging van universiteiten, VSNU, wijst op de beperkingen van rangordes.

Bron: Erasmus MC