Wat cocaïne doet met je hersenen

0
253

Drugsverslaving is een ernstige neuropsychiatrische stoornis. Er is nog steeds geen therapie beschikbaar waarmee drugsverslaving effectief behandeld kan worden. Maartje Veeneman-Rijkens onderzocht de rol van dopamine, een signaalstof in de hersenen, bij cocaïneverslaving. Ze concludeert dat deze signaalstof een belangrijke rol speelt bij cocaïnegebruik, echter via andere hersenmechanismen dan tot dusver werd verondersteld. Dit onderzoek draagt bij aan de kennis van de mechanismen in de hersenen die ten grondslag liggen aan verslaving. Op termijn is daarmee wellicht de ontwikkeling van een effectief geneesmiddel mogelijk.
De wetenschap gaat ervan uit dat de ontwikkeling van verslaving gepaard gaat met functionele veranderingen in een hersengebied dat het striatum genoemd wordt. Deze veranderingen zouden zich binnen dit gebied van beneden (het ventrale striatum) naar boven (het dorsolaterale striatum) verspreiden naarmate de ervaring met drugs toeneemt. Het ventrale striatum wordt daarom van belang geacht tijdens de vroege stadia van verslaafd raken, wanneer drugsgebruik nog steeds een bewuste en doelgerichte actie is. Het dorsolaterale striatum zou pas betrokken raken na langdurig drugsgebruik, wanneer de gebruiker de controle over zijn drugsgebruik kwijtraakt en daadwerkelijk verslaafd raakt.

Maartje Veeneman-Rijkens bestudeerde de rol van dopamine in deze striatale gebieden tijdens de vroege stadia van verslaafd raken. In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd wijzen deze resultaten erop, dat dopamine in het dorsolaterale striatum al na beperkt cocaïnegebruik een rol speelt bij de belonende waarde van cocaïne.

Diergeneeskunde en humane geneeskunde zijn disciplines die zich steeds meer op het gemeenschappelijke terrein ‘one medicine, one health’ begeven. Het promotieonderzoek van Maartje Veeneman-Rijkens past in deze lijn.
Datum en tijd:    7/1/2011 14:30
Locatie:    Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:    Maartje Veeneman-Rijkens
Faculteit:    Faculteit Diergeneeskunde
Proefschrift:    Dopaminergic mechanisms of cocaine use
Promotor 1:    Prof.dr. L.J.M.J. Vanderschuren
Promotor 2:    Prof.dr. J.P.H. Burbach
Promotor 3:    Prof.dr. J.M. van Ree