17.40 uur persconferentie RIVM over brand Moerdijk

0
240

De persconferentie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de brand in Moerdijk wordt vanaf halfzes live uitgezonden op Journaal 24 Tijdens de persconferentie in Breda presenteert het RIVM de uitslagen van een onderzoek naar de roetdeeltjes die na de brand zijn vrijgekomen en het vervuilde bluswater. Er moet duidelijk worden wat er in de roetdeeltjes zat en wat dat voor de volksgezondheid betekent. Inmiddels is de lijst met gevaarlijke stoffen vrijgegeven. Daarmee werd duidelijk dat er ook 100 kg Tetrachlooretheen is de brand is verloren gegaan. Verbranding van Tetrachlooretheen levert het uiterst giftige Fosgeen op, dat in deW.O I als strijdmiddel werd gebruikt.

Burgemeester Peter van der Velden van Breda, die voorzitter van het regionaal beleidsteam Midden- en West-Brabant is, en burgemeester Brok van Dordrecht zullen het woord voeren.

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk donderdag een debat over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. De discussie wordt gevoerd met de ministers Opstelen van Veiligheid en Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Atsma van Milieu. De SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren hadden om een debat gevraagd. De overige partijen steunden het verzoek dinsdag.