Chemie-Pack in staat van beschuldiging, bedrijf handelde in strijd met vergunning

Array

Tijdens de persconferentie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de brand in Moerdijk is bekend geworden dat het OM Chemie-pack in staat van beschuldiging heeft gesteld omdat het bedrijf niet conform de vergunning zou hebben gehandeld. Dat liet Burgemeester Van der Velden van Bergen op Zoom liet weten tijdens de persconferentie. De directie van Chemie-Pack wordt daarom aangeklaagd.

Vooralsnog geen duidelijke aanwijzing over de mate van gezondheidsschade door de brand. Adviezen van het RIVM worden daarom gehandhaafd. Hulpverleners, journalisten en medewerkers wordt wel aangeraden zich bij een arboarts te vervoegen vanwege eventuele risico’s.

Advies 10km gebied blijft: eet geen groente van het land, vermijdt roetdeeltjes. Hou eigen gezondheid in de gaten. Metingen rondom het bedrijf hebben volgens hem uitgewezen dat er omwonenden en hulpverleners geen risico lopen bij het inademen van de lucht rond het bedrijf. Het bluswater is wel gevaarlijk. Het bluswater is sterk basisch en daardoor gevaarlijk. Er is een direct gezondheidsrisico als men in direct contact komt met het bluswater.

Nadere analyses moeten meer duidelijkheid geven.

definitief_advies_gezondheidsonderzoek_n_a_v__brand_moerdijk

moerdijk_bot-mi_advies_v1

verklaring_burgemeester_van_der_velden

verklaring_van_burgemeester_a.brok_

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Chemie-Pack in staat van beschuldiging, bedrijf handelde in strijd met vergunning"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Chemie-Pack zou geregeld de milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften hebben overtreden. Toch werden steeds weer vergunningen verleend.

    Dat meldt het tv-programma Een Vandaag, dat zegt de inspectierapporten en vergunningen van het bedrijf uit Moerdijk te hebben ingezien. Al in oktober 2002 zou het OM hebben gedreigd met sancties wegens het overtreden van de brandveiligheidsvoorschriften. Zo was de automatische blusinstallatie niet in orde en was het dak onvoldoende brandwerend.

    Verder werden in de jaren 2007 en 2009 chemische stoffen niet goed opgeslagen. Volgens Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde, had het bedrijf gesloten moeten worden. Dat zegt hij op basis van het inzien van de documenten.

Comments are closed.

Recente artikelen