Menzis TopZorg 2011-2012: eisen aangescherpt langs meetlat patient

Met een knobbeltje in je borst twee weken wachten op de diagnose? Niet bij TopZorg: daar heb je binnen vijf dagen uitsluitsel. Dezelfde specialist begeleidt je het hele traject, bovendien begeleidt het ziekenhuis je bij het omgaan met de ziekte. Snelle toegang, goede communicatie en betere zorg voor de hele Menz, volgens de eisen van de patient zelf – dat is TopZorg. Voor 2011 en 2012 zijn nieuwe contracten gesloten voor de behandeling van borstkanker, staar, liesbreuk, spataderen en meniscus. De eisen zijn verder aangescherpt en voor het eerst is de behandeling van slaapapneu toegevoegd.

De scherpere eisen betreffen met name het gemak voor de patient: diagnose-onderzoeken op één dag (one stop shop), spreekuren buiten kantoortijden en het zelf online kunnen inplannen van afspraken. Afhankelijk van het ziektebeeld stellen patienten andere eisen aan de behandeling zo blijkt uit onderzoek. Bij borstkanker bijvoorbeeld staat snelheid bovenaan: snelle toegang tot de specialist en snel geholpen worden met een ingreep. Daarnaast moeten informatievoorziening, communicatie en bejegening ‘top of the bill’ zijn. En sinds kort: goede psycho-sociale begeleiding bij het omgaan met de impact die een dergelijke ziekte op je leven kan hebben. Al deze zaken hebben TopZorg-ziekenhuizen voor hun borstkankerpatienten uitstekend georganiseerd in 2011 en 2012.

Slaapapneu
Voor het eerst is slaapapneu (OSAS: Obstructief Slaap Apneu Syndroom) aan TopZorg toegevoegd: een veel voorkomende kwaal die vaak niet wordt onderkend. Vijf procent van de mannen heeft er last van en het heeft een grote impact op het leven. Ernstige vermoeidheid en concentratieproblemen, maar ook aderverkalking en zelfs een herseninfarct zijn mogeljike gevolgen. Patienten van ziekenhuizen die TopZorg bieden rond slaapapneu kunnen het diagnoseproces thuis doorlopen. Bovendien kunnen zij vier keer sneller dan landelijk gemiddeld in het ziekenhuis terecht voor consult en behandeling.

Winnaars
Het Groene Hart ziekenhuis in Gouda en Ziekenhuis Bethesda te Hoogeveen zijn de grote winnaars van de Menzis TopZorg-contracten voor 2011 en 2012, met dit jaar zelfs tien van de tien mogelijke TopZorg-contracten. In de regio’s Groningen, Twente en Gelderland/Achterhoek hebben respectievelijk het Wilhelmina Ziekenhuis (Assen), ZGT (met ziekenhuizen in Hengelo en Almelo) en het Slingeland ziekenhuis (Doetinchem) nu de meeste TopZorg-contracten in de regio. Vandaag ontvangen zij de bijbehorende vignetten en een beeldje uit handen van bestuursleden van Menzis.
TopZorg betekent voor het ziekenhuis de zekerheid dat Menzis zijn klanten adviseert voor deze ingrepen naar dit ziekenhuis te gaan. Bovendien krijgt een TopZorg-ziekenhuis een iets hoger tarief en heeft het de zekerheid van een tweejarig contract voor de bewuste, veel voorkomende, ingreep.

Menzis TopZorg
In 2008 begon Menzis met TopZorg. Uitgangspunt: niemand weet zo goed wat bij ingrepen belangrijk is voor de patient als de patient zelf. Samen met medisch specialisten, medische kwaliteitsinstituten en gespecialiseerde patientenverenigingen heeft Menzis daarom de wensen en eisen in kaart gebracht en inmiddels voor tien behandelingen ingekocht. Dit jaar en volgend jaar lopen de tweejarige contracten van ingrepen rond heup- en knie-implantaten, lage-rughernia en amandelen nog. De zorgadviseurs van Menzis adviseren klanten om naar TopZorg te gaan, maar laat de keuze altijd aan de klant.