Structurele oplossing voor efficiënte inzet traumaheli in de nacht

0
252

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu wil hoe dan ook dat er een oplossing komt voor de nachtelijke vluchten van traumahelikopters van en naar ziekenhuizen. ‘Er kan dag en nacht worden gevlogen, daar is ontheffing voor verleend’, zo antwoordde de staatssecretaris in zijn drie minuten durende antwoord. Wel gaf hij aan dat sommigen bezwaar hebben aangetekend tegen deze ontheffing. Op dit moment kunnen die toestellen alleen op basis van een ontheffing in de wet in het donker vliegen, als sprake is van noodsituaties. Atsma wil dat het structureel wordt geregeld, desnoods door de toestellen een aparte positie in de luchtvaartwet te geven, zo zei hij vandaag in de Kamer.

Atsma zei eerder deze maand al dat hij deskundigen laat kijken naar de mogelijkheden om nachtvluchten vaker te laten uitvoeren. Die vluchten worden minder veilig geacht, omdat de heli’s in het donker langs bebouwing naar het dak van een ziekenhuis moeten vliegen.

In de huidige situatie komt het ook voor dat heli’s zijn gestationeerd op een naburig vliegveld en alleen van en naar een ziekenhuis vliegen als dat echt noodzakelijk is. Bij heli’s die wel een ziekenhuis als basis hebben, geldt in de nachtelijke uren een andere procedure. Als dan een toestel leeg terugkeert van een actie, mag het van de verkeersinspectie niet naar het hospitaal vliegen.

Haverkamp wilde tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer de verzekering dat er altijd medisch specialisten mee mogen met de helikopter en dat hun oordeel leidend is in de keuze om wel of niet uit te vliegen. De staatssecretaris antwoordde hierop bevestigend. Wel moet er een alternatieve landingsplek worden gekozen als de heli niet terugvliegt met gewonden. De deskundigen die naar de kwestie kijken, willen binnenkort hun conclusies presenteren. Atsma houdt bij een permanente oplossing ook geluidsaspecten in het oog.

Bronnen: NOS & Nu

Vorig artikelOpstelten: brand Moerdijk is een ramp
Volgend artikel17.40 uur persconferentie RIVM over brand Moerdijk
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.