Twee TopZorg-contracten voor Jeroen Bosch Ziekenhuis

Door goede interne samenwerking en het aantoonbaar leveren van medische zorg van hoge kwaliteit heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis van zorgverzekeraar Menzis een TopZorg contract ontvangen voor de behandeling van staar. Menzis adviseert patienten vanaf nu actief om voor de behandeling van staar naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis te gaan.

Een predicaat wordt verleend op basis van een drietal criteria. Daarbij staat de kwaliteit van zorg voorop. De criteria zijn: medische kwaliteit, snelheid en informatie. De criteria voor medische kwaliteit zijn gebaseerd op de landelijke (openbare) gegevens van Zichtbare Zorg en Ziekenhuizen Transparant (IGZ). Bij de snelheid van de behandeling staat de toegangstijd en de tijdsduur vanaf aanmelding tot behandeling voorop. De criteria over informatievoorziening zijn tot stand gekomen in overleg met patientenverenigingen (o.a.NPCF) en huisartsen en gaan vooral over het verstrekken van schriftelijke en mondelinge informatie aan de patient.

John van Haarlem, oogarts, ziet het TopZorg contract voor de behandeling van staar als een bevestiging dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis de zorg voor staar goed georganiseerd heeft. Hij ziet het als een aanmoediging om te blijven te verbeteren. John van Haarlem licht toe: “Het niveau van zorg dat we bieden is kwalitatief zeer hoog. We hebben weinig wachttijden en onze ‘One-Stop-formule’ werkt erg goed. We regelen alle onderzoeken en dergelijke voor de operatie op één dag. Vervolgens wordt de operatie op korte termijn uitgevoerd.” In het nieuwe ziekenhuis dat in april 2011 haar deuren opent, komt een aparte oogheelkundige operatiekamer op de polikliniek. Hierdoor kan de oogzorg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis nog beter gepland worden.

Keurmerk voor behandeling knieartrose
De afdeling Orthopedie van het JBZ, specifiek voor de operatieve behandeling van knieartrose, voldoet aan de criteria op het gebied van onder meer goede medische kwaliteit, snelle toegang en goede patientenvoorlichting en kreeg daarom in 2009 het Menzis TopZorgpredikaat. Dit TopZorg contract loopt nog door. Alles over TopZorg is te vinden op www.topzorg.nl

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.