Uitstel vennootschapsbelastingplicht voor zorgcorporaties

Array

Zorgcorporaties zijn voor nog tenminste een jaar langer vrijgesteld van Vennootschapsbelasting, besloot Staatssecretaris Weekers van Financien naar aanleiding van het debat in de Eerste Kamer over het belastingplan 2011. Dit is het resultaat van een gezamenlijke lobby van ‘zorgcorporaties’ Aedes en ActiZ.

Voor zowel wooncorporaties die bouwen voor ouderenwoningen als zorgorganisaties die hun woningen hebben ondergebracht in aparte “vastgoedentiteiten” is dit besluit van de staatssecretaris belangrijk nieuws. De beoogde uitbreiding van de winstbelasting richt zich op organisaties die huisvesting bieden aan zorgbehoeftigen, maar die zelf geen zorg verlenen. Zorgorganisaties die zorg en huisvesting bieden vallen hier niet onder.

Kostendekkende exploitatie
De vennootschapsbelasting heeft een negatieve invloed bij de invoering van de normatieve huisvestingscomponent (NHC) per 2012 – de nieuwe vastgoedvergoeding als onderdeel van het zorgtarief per client. De NHC is een bedrag dat over een periode van 30 jaar een kostendekkende vergoeding geeft voor een zorggebouw. Daarbij lijdt de organisatie in het begin verlies en komt de winst aan het einde van die periode. Als de winst echter wordt afgeroomd via een vennootschapsbelasting, is een kostendekkende exploitatie niet meer mogelijk. Samenwerking tussen zorgaanbieders en woningcorporaties is dan niet meer zinvol.

Drempel

Daarnaast is een punt van zorg dat bij het bouwen van ouderenwoningen de woon- en zorgcorporaties wel extra investeringen moeten doen bijvoorbeeld op gebied van toegankelijkheid, veiligheid en domotica, maar dat zij daar niets voor terug kunnen krijgen via de huur. De vennootschapsbelasting houdt geen rekening met deze extra investering en veronderstelt wel een gelijke winstopbrengst. Het werpt daarmee een extra drempel op om dit soort woningen nog te bouwen.

Juist in het kader van het scheiden van wonen en zorg is het belangrijk dat de randvoorwaarden voor het wonen voor mensen die zorg nodig hebben goed geregeld is. Kostendekkend bouwen is een van die randvoorwaarden.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen