Compassion for Care wil de compassie terug in de zorg
ArrayStudenten in opleiding voor medische beroepen beginnen vaak vol passie aan hun studie, vertelt Lucien. Gedurende het studietraject raken velen van hen die passie kwijt. Patienten worden gevallen en nummers. Het werk lijkt soms niet meer te gaan over het helpen van mensen, maar over competitie en strijd der ego’s, protocollen, checklists en doelstellingen. Het resultaat is grote aantallen overwerkte, verslaafde en depressieve artsen. Tijdens de coschappen raakt 33 procent van de studenten gedesillusioneerd. Twintig procent van de arts-assistenten toont tekenen van burnout. Veertig procent van alle artsen lijdt aan chronische vermoeidheid. Zij hebben hun idealen vermalen zien worden in een onbarmhartig systeem waarin voor solidariteit, collegialiteit, gedeelde ervaringen en daarmee samenhangende arbeidsvreugde steeds minder plaats lijkt te zijn. Compassie is de houding en het gedrag dat voortkomt uit het naleven van de gulden regel: behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Zorgverleners moeten vaak eerst zelf patient worden om te beseffen hoever het zorgsysteem van deze regel is afgedwaald.
Compassie is de houding en het gedrag dat voortkomt uit het naleven van de gulden regel: behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Deze regel is de basisgedachte van alle grote levensovertuigingen en religies ter wereld. Deze gedachte moet de basishouding zijn van waaruit zorgverleners werken: behandel patienten en clienten zoals je zelf behandeld zou willen worden. Vooral als zorgverleners zelf patient worden, beseffen ze pas hoe ver de huidige gezondheidszorg van dit principe vervreemd is geraakt. Voorbeelden daarvan kun je lezen in het boek Dokter is Ziek.
Compassion for Care wil de hierboven genoemde elementen proberen terugbrengen in de gezondheidszorg. Dat begint met aanpassing van de curricula van de opleidingen. Het UMC St Radboud, de gastheer van de conferentie, heeft hiermee al een voorzichtige start gemaakt vanuit de eigen organisatievisie dat de patient onderdeel moet worden van het behandelteam.
Op 26 februari 2011 organiseren UMC St Radboud Reshape & Innovation Center en IFMSA-NL in Nijmegen de startconferentie: Compassion for Care. Via de media zoekt Lucien Engelen naar meer aandacht voor het terugbrengen van deze com-passio in de zorg, het initiaief heeft ook contact met de Charter for Compassion van Karen Armstrong. De conferentie zal studenten aan medische opleidingen samenbrengen met visionairs uit de gezondheidszorg. Mensen die op hun eigen-wijze passie en compassie hebben weten terug te brengen op hun terrein van de zorg. Samen zullen zij komen tot een handvest waarin zal staan hoe compassie en patientenparticipatie verder vorm zullen gaan geven aan de toekomst van de gezondheidszorg in Nederland en daarbuiten. Het handvest zal de zorgparagraaf gaan leveren voor het internationale initiatief Charter for Compassion dat in de VS is ontstaan uit TED. Het handvest zal worden gepresenteerd tijdens TEDxMaastricht op 4 april 2011.
Het zal de start zijn van Compassion for Care, een beweging van, voor en door medisch studenten in samenwerking met de IFMSA.
Laten we samen kijken hoe we onze toekomstige generatie –die waarschijnlijk óns van goede zorg moet gaan voorzien- ondersteunen en inspireren om volgens de Golden Rule te (gaan) werken, en datgene dingen te doen wat in ónze macht ligt om dit mogelijk te maken.
[vimeo video_id=”15704046″ width=”400″ height=”300″ title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”00adef”]
Campaigning for com-passion for care from lucien engelen on Vimeo.
Bronnen: Skipr & Compassion for Care