Verhoogd risico op borstkanker door buikvet

Array

Vrouwen die nog niet in de overgang zijn en die wel veel vet rond hun middel hebben en waarbij de taille in relatie tot de heupen relatief omvangrijk is, lopen meer risico op de vorm van borstkanker die oestrogeen receptor negatief is. Oestrogeen receptor negatieve borstkanker wil zeggen dat de oestrogenen in je lichaam de kanker niet beïnvloeden.

Het onderzoeksteam merkte op dat een dergelijke verdeling van het lichaamsvet sterker gelinkt is aan dit bepaalde type borstkanker dan de oestrogeen receptor positieve vorm. Deze verdeling van het lichaamsvet wijst echter niet op een algeheel verhoogd risico op borstkanker!

Het onderzoeksteam, geleid door Holly R. Harris van Harvard Medical school in Boston, heeft ook opgemerkt dat eerder onderzoek suggereert dat er een complexe relatie is tussen de verdeling van het lichaamsvet (ook zoals aangegeven door de BMI) en het risico op kanker. Bijvoorbeeld: het hebben van een hoger BMI werd voorheen gelinkt aan een verhoging van het risico op borstkanker ná de menopauze maar niet op een verhoogd risico voor de menopauze.

De onderzoekers merkten ook het volgende op: Vrouwen die nog niet in de overgang zijn maar die wel veel vet op hun buik en rond hun vitale organen hebben, hebben meer kans op het ontwikkelen van hyperinsulenimia, dit is een voorlopen van diabetes. Laboratorium onderzoeken hebben uitgewezen dat deze insuline receptoren de groei van borstkankercellen kunnen bevorderen.

In het meest recente onderzoek hebben Harris en haar collega’s zich gefocust op de data van meer dan 116,000 vrouwen waarvan  de heup en taille omvang in 1993 is opgeschreven. Het lijkt erop dat ER-negatieve borstkanker sterk verbonden is met buikvet en de taille-heup ratio bij vrouwen voor de overgang.

Care for Women helpt vrouwen als het gaat om borstkanker.
Maar liefst 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt er mee te maken; borstkanker. Jaarlijks wordt er in Nederland bij circa 12.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. En ook een van de meest gevreesde ziektebeelden voor vrouwen. Care for Women kan veel voor je betekenen als het gaat om deze ziekte.

Begeleiding bij borstkanker
Wanneer je in de medische mallemolen terechtkomt bij bijvoorbeeld borstkanker, is het prettig om iemand naast je te hebben die er voor jou is en voor jouw belangen opkomt. Wanneer je zelf niet meer weet wat je ook alweer wilde vragen, iemand die uitlegt wat de arts allemaal bedoelt en het later nog eens rustig herhaalt. Maar ook iemand die mee gaat een pruik uitzoeken of helpt wanneer je voor het eerst aangepaste lingerie moet gaan kopen. Dit kunnen aangrijpende emotionele momenten zijn.
Juist dan is het fijn te weten dat je ook daarvoor terecht kunt bij een Care for Women specialiste , Ze is zelf ook vrouw maar heeft ook alle medische kennis om jou goed te kunnen bijstaan. Of het nu eenmalig is om bijvoorbeeld een pruik uit te zoeken of advies voor het hele traject. Aarzel niet en maak gerust eens een afspraak. Care for Women altijd dichtbij je.

Bron: womenshealth.gov

Recente artikelen