Sint Maartenskliniek start transitiepoli voor kinderen met reuma

Array

Het reumacentrum van de Sint Maartenskliniek is deze maand gestart met een nieuwe poli gericht op kinderen tussen de 12 en 18 jaar die jeugdreuma hebben. De transitiepoli heeft als doel het volwassen worden met reuma soepel te laten verlopen. Door zelfstandig en zelfredzaam te worden, is het kind het beste voorbereid op de toekomst. De aandoening moet daarbij zo weinig mogelijk hinderen.

Transitie is een overgangsperiode van kindergeneeskundige naar volwassen zorgverlening. De kinderen gaan leren de eigen touwtjes in handen te nemen en de ouders leren de kinderen los te laten. De arts gaat steeds meer zaken direct met het kind regelen in plaats van met de ouders. Op deze manier wordt de overgang van de kinderreumatoloog naar de volwassenenreumatoloog soepeler. Problemen rondom de behandeling, zoals het slordig omgaan met medicatie of het niet verschijnen op policontrole, kunnen voorkomen worden.

De behandelaars stellen samen met het kind en zijn of haar ouders een individueel transitieplan op om ouders en kind goed te kunnen begeleiden in het volwassen worden. In het plan wordt aandacht besteed aan de chronische ziekte, maar ook aan de gevolgen voor het dagelijkse leven in al haar facetten: op het gebied van zorg, relaties, studie, werk, wonen, vervoer, vrije tijd en sport. In het verpleegkundig spreekuur worden deze aspecten uitvoerig met de tieners en hun ouders besproken.

‘Wat kinderen en jongeren bijzonder maakt, is dat ze enorm in ontwikkeling zijn’, vertelt reumatoloog Marcel Franssen. Er speelt vaak van alles op het gebied van school, vriendschappen, seksualiteit en emoties.’ Dat vraagt volgens Franssen een andere benadering in de omgang: ‘Jongeren zijn zo enorm bezig, dat je niet teveel eisen moet stellen. Dus niet boos worden als ze een keer hun medicijnen of spreekuur zijn vergeten, maar ze coachen en ze nogmaals uitleggen waarom het belangrijk is.’

Jeugdreuma is een auto-immuunziekte en kenmerkt zich door langdurige ontstekingen aan één of meer gewrichten. In Nederland hebben twee- tot drieduizend kinderen jeugdreuma. De aandoening kent verschillende vormen, een deel van de kinderen groeit over de ziekte heen. Op de polikliniek kinderreumatologie in het Kindcentrum van de Sint Maartenskliniek worden jaarlijks ongeveer 300 kinderen en jongeren met een reumatische aandoening behandeld.

Bron: Sint Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen