Zorgverzekeraars laks met verstrekken informatie

Array

Consumenten krijgen nog altijd onvoldoende informatie over het geneesmiddelenbeleid van zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een onderzoek van Scanwork, het bedrijf dat onder meer de vergelijkingssites Zorgplanet.nl en Mijnmedicijnvergoeding.nl runt.

December is de periode waarin veel consumenten hun huidige zorgverzekering vergelijken met andere polissen, om te beslissen welke zorgverzekering zij voor het nieuwe jaar afsluiten. Iedere zorgverzekeraar legt alle informatie over geneesmiddelen en vergoedingen vast in het zogeheten farmaceutisch reglement. Dit reglement geeft vaak aan welke geneesmiddelen als preferent zijn aangewezen en voor welke geneesmiddelen vooraf toestemming gevraagd moet worden.

Halverwege december, dus kort vóór verzekerden hun polis moesten opzeggen om nog over te kunnen stappen, hadden nog niet alle zorgverzekeraars hun farmaceutisch reglement voor 2011 bekendgemaakt. Een ronde langs alle websites leert dat elf zorgverzekeraars het farmaceutisch reglement (nog) niet op de website hadden staan. Bij nog eens drie andere stond de informatie maar gedeeltelijk op de site. Ook was bij vijftien zorgverzekeraars de lijst met preferent aangewezen geneesmiddelen voor 2011 niet aanwezig. Dit betekent dat consumenten zich in een laat stadium nog altijd niet volledig konden informeren over vergoedingen en regels met betrekking tot geneesmiddelen.

Nefarma is vanwege het grote maatschappelijk belang van gezondheid voorstander van duidelijke informatie over geneesmiddelen naar de samenleving. In dat kader past het niet dat een marktpartij die bij informatieverstrekking betrokken is, nalaat tijdig de door consumenten gewenste informatie beschikbaar te stellen. Dat geldt zeker op het moment dat de consument de keuze kan maken om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Beleidsmedewerker Carl Jakobs van de Consumentenbond gaf eerder al aan dat “de bond er bij de verzekeraars op heeft aangedrongen hun voorkeursmiddelen maximaal één keer per jaar te veranderen en dit tegelijk met de nieuwe polisvoorwaarden bekend te maken, zodat consumenten er rekening mee kunnen houden bij hun keuze. De arts moet verantwoordelijk zijn en blijven voor alle medicatieaspecten.” De Consumentenbond geeft daarnaast in haar meest recente Gezondgids nog een aantal tips voor consumenten om het geneesmiddelenbeleid van zorgverzekeraars te begrijpen. Hierin wordt verwezen naar de website Mijnmedicijnvergoeding.nl, waar per geneesmiddel de vergoeding per zorgverzekeraar kan worden vergeleken.

Naast alle ontwikkelingen omtrent het preferentiebeleid en de farmaceutische reglementen maken steeds meer zorgverzekeraars gebruik van hun recht om aan te wijzen waar vergoede farmaceutische zorg plaatsvindt. Er een ontwikkeling gaande waarbij zorgverzekeraars geneesmiddelen aanwijzen die alleen in het ziekenhuis mogen worden verstrekt. Toename van deze lijsten met geneesmiddelen zou op den duur de toegankelijkheid van de zorg voor de patient kunnen aantasten.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen