Lancering onderzoeksagenda voor vrouwen met hart- en vaatziekten

Array

Wetenschappers en zorgprofessionals uit alle relevante disciplines hebben vandaag een kennisagenda gepresenteerd naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Het is de 1e keer dat experts in een 24 uur durende werkconferentie samen richting geven aan kennisontwikkeling op dit gebied. De werkconferentie is georganiseerd door de Hartstichting samen met de multidisciplinaire werkgroep Hart voor Vrouwen. Met als doel betere zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten te realiseren. De kennisagenda is hiervoor een belangrijke 1e stap.

70 wetenschappers, hoogleraren, huisartsen en specialisten hebben gisteren en vandaag samen de kernvragen rond kennisontwikkeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen besproken. Dat deden ze onder de titel ‘Versnellen, Verbreden, Verdiepen’.

Doel van de werkconferentie is bepalen welke kennis nodig is voor een goede zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten en daarbij meteen een krachtig begin maken met het verbeteren van de zorg.

De kennisagenda bestaat uit 3 delen:
1. onderzoek
2. opleiding
3. zorg

Zo werd gesproken over:

* zorgprofessionals bijscholen

* wat in de richtlijnen voor artsen opgenomen moet worden
* welk onderzoek noodzakelijk is

De onderzoeksagenda is vandaag overhandigd aan de voorzitter van de gezondheidsraad, prof. dr. Louise Gunning-Schepers. Zij neemt de agenda mee naar Den Haag om meer bewustwording te creeren dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. En dat dit onze aandacht nodig heeft.

Dat dit hard nodig is, maakten de experts pijnlijk duidelijk door het aantal sterfgevallen onder vrouwen door hart- en vaatziekten in perspectief te plaatsen. Er wordt jaarlijks meer dan EUR 1 miljoen uitgegeven aan het voorkomen van verkeersdoden. Maar er is geen speerpunt om doden door hart- en vaatziekten terug te dringen. Terwijl er dagelijks gemiddeld (naar boven afgerond) 1 vrouw in het verkeer overlijdt en 57 vrouwen sterven door hart- en vaatziekten.

Gunning-Schepers gaf de agenda na ontvangst symbolisch terug aan de aanwezige experts om er ook in het veld actief mee aan de slag te gaan.

Meer kennis nodig
Er zijn verschillen tussen vrouwen en mannen op het gebied van hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk dat er meer kennis komt over het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten specifiek bij vrouwen. Wetenschappelijk onderzoek is tot nu toe vooral bij mannen gedaan.

De Hartstichting wil daarom financiele middelen beschikbaar stellen voor onderzoek bij vrouwen. De kennisagenda is een belangrijke leidraad hierin.

Ineke van Geel, programmaleider van Hart voor Vrouwen bij de Hartstichting: “Deze werkconferentie is een belangrijke 1e stap in de richting van een betere zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten. Samen met de experts uit deze conferentie gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat de onderwerpen die op de agenda gezet zijn, ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.”

Geld voor onderzoek
Naast de samenwerking met zorgprofessionals en wetenschappers, werkt de Hartstichting ook aan het informeren en activeren van het Nederlandse publiek over hart- en vaatziekten bij vrouwen. In september 2010 is daarom de bewustwordingscampagne ‘We hebben je hart nodig’ gestart (link opent in nieuw venster).

Om onderzoek bij vrouwen te kunnen financieren, haalt de Hartstichting geld op bij bedrijven en particulieren. Er is inmiddels al meer dan EUR 210.000 gedoneerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen