Jaarprijs voor neurologe Christa Walgaard

Array

Foto vlnr: Jan-Ite de Ruijter (directeur Prinses Beatrix Fonds), prijswinnaar Christa Walgaard, Jan Verschuuren (voorzitter ISNO)

Promovendus Christa Walgaard van de afdeling Neurologie van het Erasmus MC heeft de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten gewonnen. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandse publicatie op het gebied van neuromusculaire ziekten.

De neurologe kreeg de prijs voor haar artikel in de Annals of Neurology.

Voorspeld
Het onderzoek van Christa Walgaard gaat over het Guillain-Barré-syndroom, een ernstige polyneuropathie die bij sommige patienten kan leiden tot noodzakelijke beademing op de intensive care. Walgaard ontwikkelde een methode om te voorspellen wie waarschijnlijk beademing nodig zal hebben en wie niet. Daarmee kunnen patienten met Guillain Barré in de acute en onzekere fase van hun ziekte beter worden gevolgd. De methode wordt nu al met succes toegepast in ziekenhuizen over de hele wereld.

Verlamd
Jaarlijks worden in Nederland tussen de tweehonderd en driehonderd mensen getroffen door het Guillain-Barré-syndroom. Het wordt veroorzaakt door een onbedoelde reactie van het immuunsysteem, vaak na een gewone infectie zoals een verkoudheid of keelontsteking. Patienten krijgen in toenemende mate last van spierzwakte en kunnen zelfs binnen een paar dagen volledig verlamd raken. Hoewel de meeste patienten uiteindelijk weer herstellen, houden velen restverschijnselen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen