Risico’s doorwerken ernstig onderschat

Array

Nederland gaat de komende jaren steeds langer doorwerken. Maar werkgevers onderschatten de risico’s die dat met zich mee brengt: hoger verzuim, meer uitval en de financiele lasten daarvan. Tegelijk laten ze daarmee ook heel veel kansen liggen om goed personeel aan te trekken. Dat is het thema van een speciaal symposium georganiseerd door productiviteitsspecialist Occure op donderdag 27 januari in Vianen. Hoofdspreker is de Finse expert prof. dr. J. Ilmarinen.

“Productiviteitseisen gaan omhoog, de pensioenleeftijd schuift op, het aantal oudere werknemers neemt met grote sprongen toe maar we doen er veel te weinig aan om te zorgen dat deze mensen fatsoenlijk de eindstreep halen. Dus gaat uitval en verzuim flink toenemen. Omdat we in Nederland tegelijk zo langzamerhand alle vangnetten hebben weggehaald lopen werkgévers dus straks grote financiele risico’s. Dat realiseren ze zich echter veel te weinig”, zo licht initiatiefnemer Jos Blaauwhof van Occure het belang voor het symposium toe.
Toch ziet Blaauwhof juist voor bedrijven die nu in beweging komen, grote kansen: “Wie nu met generatiemanagement aan de gang gaat, wordt een aantrekkelijke werkgever. Dat straalt uit, mensen herkennen dat. Daardoor ben je straks in staat om die schaarse jonge werknemer naar je toe te trekken en aan je te binden.”

Omdat Finland als eerste land in Europa met de vergrijzing te maken kreeg houdt de Finse hoogleraar Juhani Ilmarinen zich al decennia bezig met de vraag ‘hoe blijven medewerkers hun leven lang met plezier en gemotiveerd aan de slag?’ Ilmarinen ontwikkelde de Work Ability Index (WAI), waarmee hij in kaart brengt in hoeverre iemand in staat is zijn werk te verrichten. Deze internationaal hoogaangeschreven onderzoeksmethode wordt ook door Blaauwhof ingezet bij het adviseren rond en opzetten van generatiebeleid bij organisaties. “De WAI is een belangrijke pijler in de fundering van generatiemanagement. Hoewel het instrument al bijna 20 jaar oud is, begint nu pas in Europa door te dringen hoe waardevol de WAI is”, aldus Blaauwhof.

Op het Occure-symposium spreken naast prof. Ilmarinen ook de Nederlandse dr. Tilja van den Berg van de Erasmus Universiteit en de bedrijfsartsen Mark Droogers en Peter Wijngaard respectievelijk van de Ziekenhuis Groep Twente en Siemens Nederland N.V. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected] Meer informatie is ook te vinden via de volgende short link http://bit.ly/eJzOCK.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen