Geluidsniveau Vlaamse festivals naar maximaal 100 dBa

Vlaamse festivals moeten binnenkort hun huidige volume halveren. Joke Schauvlieghe, minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur van Belgie, wil dit nog voor de zomer wettelijk regelen.
Het voorstel is een antwoord op de discussie in Vlaanderen over te luide volumes en gehoorschade. Minister Schauvliege wil tegemoet komen aan een lacune in de wetgeving. Veel situaties in Vlaanderen waarin muziek gebruikt wordt, zijn niet aan wettelijke regels gebonden. De minister stelt een ‘getrapt systeem’ voor. Zij wil drie mogelijkheden openstellen voor de organisatoren van events waarin muziek gebruikt wordt. Organisaties kunnen kiezen voor een bepaald systeem maar moeten tevens een aantal verplichtingen op zich nemen.

Voor festivals betekent dit in de praktijk dat ze voortaan niet luider dan 100 decibel (dBa) meer mogen spelen. Het gratis beschikbaar stellen van oordoppen wordt verplicht gesteld. Voor andere categorieen (jeugdclubs en cafés, bijvoorbeeld) gelden maxima tot 90 dBa en tussen 90 en 95 dBa. Bij de laatste categorie moeten ook gratis oordoppen beschikbaar gesteld worden.

Alle activiteiten voor een publiek onder de 16 jaar dienen onder de geluidsdrempel van 90 dBa te blijven.
In Nederland is -op initiatief van de Nationale Hoorstichting- een convenant in voorbereiding waarin organisaties uit de muziekbranche zich committeren aan een maximum volume. Dit convenant zal binnenkort ondertekend worden.
(Bron: Het Nieuwsblad en Nationale Hoorstichting)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen