Eerste mensen ontvangen Q-koortsprik

Array

Bij de GGD Hart voor Brabant in Den Bosch krijgen vrijdag de eerste Nederlanders uit de zogenoemde risicogroep het vaccin tegen Q-koorts. Het gaat vrijdag om ongeveer 35 hart- en vaatpatienten die bij besmetting vanwege hun aandoening een groter risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte.

In totaal worden tot eind februari naar verwachting vijfhonderd tot duizend mensen gevaccineerd. Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die een ontsteking van de hartklep hebben gehad, een hartklepprothese, een aangeboren hartafwijking of een hartklepprobleem hebben. Als de Q-koortsbacterie zich bij die patienten op de hartklep nestelt, is dat levensgevaarlijk.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in enorme hoeveelheden vrij bij abortussen van besmette geiten. Sinds 2007 werden meer dan vierduizend mensen ziek, vooral in Brabant. Vorig jaar overleden tien mensen (mede) door de ziekte.

Het vaccin Q-VAX is in Nederland nog niet getest of geregistreerd. Op basis van advies van de Gezondheidsraad is bepaald dat het vaccin niet aan gezonde mensen wordt toegediend.

Bron: Trouw

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen