Online behandeling effectief voor somberheidsklachten bij diabetespatiënten

Array

Van juli 2008 tot en met augustus 2009 hebben 255 mensen meegedaan aan het onderzoek naar Diabetergestemd.nl.
Diabetergestemd.nl is een online behandeling voor somberheidsklachten, specifiek bedoeld voor diabetespatienten.

De resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend en recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes Care. Indien u interesse heeft in dit Engelstalige wetenschappelijke artikel, kunt u deze hier downloaden.

Diabetergestemd.nl bleek effectief in het doen verminderen van somberheidsklachten. Daarnaast bleek er een gunstig effect te zijn op diabetes-specificieke psychische klachten van de deelnemers (bijv. Zorgen om diabetescomplicaties). Er bleek geen effect op het HbA1c, maar dit komt mogelijk doordat de patienten die deelnamen aan het onderzoek al relatief goed ingesteld waren toen ze aan de cursus begonnen (met een gemiddeld HbA1c van 7.4%).

In het onderzoek zijn 2 groepen met elkaar vergeleken:
Groep 1. Mensen die direct na aanmelding meededen aan Diabetergestemd.nl
Groep 2. Mensen die op een 12-weken durende wachtlijst stonden

Vóór de cursus hadden álle deelnemers verhoogde somberheidsklachten.
Één maand na het einde van de cursus was 42% van de mensen uit groep 1 hersteld van hun somberheidsklachten, vergeleken met 21% van de mensen uit groep 2.


Figuur 1. Percentage van de deelnemers die meededen aan Diabetergestemd.nl en hersteld zijn ten opzichte van de deelnemers die op de wachtlijst stonden

Niet iedereen heeft de hele cursus afgemaakt. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Enkele voorbeelden zijn: mensen waren al hersteld van hun klachten en vonden verdere behandeling niet meer nodig, mensen vonden de cursus niet bij ze passen of men had er geen tijd meer voor.

Wanneer we alleen kijken naar de mensen die de hele cursus (dus alle 8 lessen) hebben afgerond (42%), dan zien we dat 57% uit groep 1 is hersteld van hun somberheidsklachten één maand na het voltooien van de cursus.


Figuur 2. Percentage deelnemers die de hele cursus Diabetergestemd.nl hebben afgemaakt en hersteld zijn ten opzichte van de deelnemers die op de wachtlijst stonden

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat Diabetergestemd.nl een effectieve behandeling is voor somberheidsklachten bij diabetespatienten.

Op 11 maart 2011 promoveert drs. Kim van Bastelaar (VUmc) op haar onderzoek naar gedragstherapie op internet voor volwassenen met type 1 en type 2 diabetes. Titel proefschrift: Web-based cognitive behaviour therapy for depression in adults with Type 1 or Type 2 diabetes. Het onderzoek is gesubsidieerd door het Diabetes Fonds.
http://www.diabetergestemd.nl/

Organisator: VUmc EMGO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen