Wikioverkanker.nl: de nieuwe wiki voor leven met kanker

Array

De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) lanceert tijdens Wereldkankerdag 4 februari de WIKIOVERKANKER. Deze wiki is speciaal voor mensen die leven met en na kanker. Bij de wiki draait het om het delen van ervaringen en het samen schrijven van kennis.

Wikioverkanker.nl is een online encyclopedie die ervaringskennis bundelt van mensen die geraakt zijn door kanker. De wiki is toegankelijk voor kankerpatienten, hun naasten en andere geïnteresseerden. Met dit initiatief wil de NFK de grote hoeveelheid kennis die aanwezig is bij kankerpatienten(organisaties) delen met een breder publiek.

In het leven van de kankerpatient zijn kwaliteit en zelfmanagement steeds belangrijker onderwerpen, omdat kanker steeds vaker een chronische ziekte is. De wiki sluit als online kennisplatform aan bij de behoefte aan nieuwe vormen van contact. Met de opkomst en het gebruik van social media wordt het mogelijk elkaar te informeren en ervaringen te delen. Een betrokken kankerpatient:“Na medisch overleg besluit ik me nog niet te laten behandelen. Ik heb nu de behoefte om van deskundigen te horen welke risico’s ik wel of niet loop. Daarnaast hoop ik op de wiki van lotgenoten te horen hoe zij daarmee omgaan en op welk moment zij voor welke behandeling gekozen hebben.”

Ervaringsdeskundige patienten, patientenorganisaties en professionals werken samen aan artikelen op het terrein van kanker. Het beheer van de wiki is in handen van een patientenpanel waarin een aantal lidorganisaties deelnemen: Contactgroep Leukemie, LymfklierkankerVerenigingNederland, BorstkankerVerenigingNederland, Stichting SPKS en Stichting Contactgroep Prostaatkanker. Het panel houdt toezicht op de kwaliteit van de bijdragen. Op de achtergrond speelt de NFK een ondersteunende rol.

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen