Langer leven met levertumor

0
351

Vrijdag 4 februari Wereldkankerdag
Patienten met dikkedarmkanker met uitzaaiingen in de lever komen steeds vaker in aanmerking voor een operatie. Maar lang niet alle artsen weten dat, merkt oncologisch chirurg prof. dr. Richard van Hillegersberg van het UMC Utrecht. “Er wordt patienten kans op genezing onthouden.”

Jaarlijks krijgen meer dan tienduizend mensen dikkedarmkanker, waarvan de helft uitzaaiingen in de lever krijgt. Onderzoek van het UMC Utrecht laat zien dat dankzij nieuwe combinaties van chemotherapie en chirurgie patienten met uitgezaaide dikkedarmkanker langer leven. Prof. dr. Richard van Hillegersberg schat dat in Nederland jaarlijks zo’n vijftienhonderd patienten met leveruitzaaiingen geopereerd zouden kunnen worden. Toch vinden jaarlijks slechts ongeveer vijfhonderd van deze operaties plaats. “De behandeling van uitzaaiingen in de lever is sterk verbeterd de laatste jaren, maar lang niet alle artsen zijn op de hoogte van de laatste technieken en mogelijkheden”, verklaart Van Hillegersberg. “Dat is erg jammer, want zo wordt patienten kans op genezing onthouden.”

Maatwerk
Samen met collega’s werkt Van Hillegersberg aan een systeem waarbij huisartsen en specialisten in de regio Utrecht scans van levertumoren kunnen opsturen naar het UMC Utrecht. Een gespecialiseerd team beoordeelt vervolgens of opereren mogelijk is. Zo hoopt hij meer patienten te kunnen helpen. “Via een multidisciplinair behandelteam, bestaand uit een chirurg, oncoloog en een radioloog, maken wij in het UMC Utrecht de behandeling van kanker zo persoonlijk mogelijk.”, zegt Van Hillegersberg. “We beschikken over een arsenaal aan technieken. We bestrijden tumoren met operaties en chemotherapie, maar ook via verhitting met radiogolven en via radioactieve bolletjes die we inspuiten in bloedvaten.”

Langer leven
Op 18 februari promoveren chirurgen Dennis Wicherts en Robbert de Haas aan het UMC Utrecht op de nieuwe combinatiebehandelingen. Prof. dr. Richard van Hillegersberg begeleidde de onderzoekers. Hun onderzoek wees uit dat deze behandelingen het leven van patienten met uitgezaaide dikkedarmkanker kunnen verlengen. Een operatieve verwijdering is de enige kans op genezing, maar slechts een vijfde van deze patienten kan geopereerd worden. Als chemotherapie eerst de levertumoren verkleint, komt hier 15 procent bij zodat al 35 procent van de patienten voor operatie in aanmerking komt. Zo’n 40 procent van de patienten blijft daarna vijf jaar of meer in leven.

Bron: UMCU

Vorig artikelCollectief ontslag voor alle 650 medewerkers Viva Zorggroep
Volgend artikelWereld kanker dag 4 februari
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.