Staatsecretaris Veldhuijzen van Zanten wil verplichte meldcode voor mensen die met kinderen werken

Array

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten vindt een meldplicht niet de aangewezen manier om kindermishandeling en huiselijk geweld aan te pakken. Ze kiest liever voor een verplichte meldcode voor mensen die met kinderen werken, meldt ze de Tweede Kamer woensdag.De meldcode in combinatie met voldoende kennis om problemen te kunnen signaleren, ziet ze als een betere aanpak van geweld in huiselijke kring dan een meldplicht. In het buitenland leidt zo’n meldplicht namelijk tot veel ongegrond alarm, zonder dat het geweld afneemt, zo blijkt uit onderzoek.

De Kamer kan zich nog voor de zomer buigen over een wetsvoorstel voor de verplichte meldcode, kondigt Veldhuijzen van Zanten aan. Ze wil daarin ook opnemen dat professionals die met kinderen werken indien nodig verplicht moeten bijscholen, zodat ze de meldcode kunnen gebruiken.

Veldhuijzen van Zanten zet zo de door voormalig minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en oud-staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) ingezette koers voort. Het vorige kabinet vond dat professionals zich bewuster moesten zijn van signalen van mishandeling en meende dat melden regel zou moeten zijn in plaats van uitzondering.

In de Tweede Kamer denken VVD en CDA anders over de beste aanpak voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Tijdens een debat over het kindermisbruik op een kinderdagverblijf in Amsterdam pleitte de VVD voor een meldplicht als mensen die met kinderen werken het idee hebben er sprake is van misbruik of mishandeling. Volgens het CDA werkt een meldplicht niet en is het aan bijvoorbeeld artsen om te bepalen of er bij een kind met letsel sprake is van mishandeling. Elk jaar worden in Nederland 100.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd.

In het regeer- en gedoogakkoord was al een wel meldplicht aangekondigd voor instellingen in de ouderenzorg, waar clienten door medewerkers worden mishandeld. Dat raakt het hart van het functioneren en de kwaliteit van de zorg van de instelling, vindt Veldhuijzen van Zanten. In dit geval moet de meldplicht voorkomen dat instellingen mishandeling niet melden, omdat ze bang zijn zo hun goede naam te verspelen. Zo’n zelfde meldplicht geldt al voor de jeugdzorg en de staatssecretaris wil die nu ook invoeren in de gehandicaptenzorg en de kinderopvang.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen