Deel ziekenhuizen in naar zorgpaden met gemeenschappelijke kenmerken

Array

Op 30 januari (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’) stond op deze site een bericht met als kop “Veel zorgpaden? Dan andere ziekenhuisorganisatie”. Marga Haveman is interim manager en studeerde ooit bij mij af. Zij reageert: “Ik ondersteun je idee om de zorg te organiseren naar zorgpaden met gemeenschappelijke kenmerken, bijvoorbeeld een divisie acute zorg, een divisie oncologie en een divisie chronische zorg. Immers de zorg gaat zich de komende jaren meer en meer in verschillende richtingen  ontwikkelen: Ten eerste de chronische zorg die de komende jaren een explosieve groei door zal maken (…) met zorgpaden die de gehele zorgketen bestrijken.

Bovendien is dan belangrijk dat ondersteuning bij chronische ziektes dicht bij huis plaats kan vinden en dus grotendeels buiten het ziekenhuis, maar met wel de achterwachtfunctie daarvan. Dit beeld zal een grote omslag in het denken van ziekenhuisbestuurders vragen.Ten tweede is er de medisch technologische ontwikkeling waarbij dure apparatuur nodig is en/of zeer specifieke kennis, zodat volume van diagnosegroepen dan voorop staat om de zorg efficient, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. Onlangs was ik in India waar ik enkele zeer grote ziekenhuizen bezocht die hun zorg ook in een vorm van zorgpaden hebben georganiseerd.  Die ziekenhuizen hebben duidelijke keuzes gemaakt voor bepaalde diagnosegroepen. Zo zag ik er een kinder IC van 80 bedden.  (…)”.

Ook Ron Klitsie, bedrijfsleider voor de interne geneeskunde bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam reageerde: “ Als bedrijfsleider interne geneeskunde van het OLVG heb ik de aanzet gegeven tot procesmanagement waarbij wij o.a. het diabetesproces  in een procesworkshop geheel ontrafeld hebben en opnieuw hebben opgebouwd met alle betrokkenen. Een diabetoloog is  procesbewaker, verantwoordelijk voor het pad/proces. De kern waarop wij ons momenteel stukbijten (met helaas een onvoldoende ondersteunend EPD) is “hoe bewaken wij dat de patient het juiste pad volgt?” Dit om zowel de kwaliteit als de kosten te bewaken. Zowel dokter als leiding zoeken schouder aan schouder naar een goede oplossing.

En nu het antwoord op je vraag hoe de organisatiestructuur er uit zou moeten zien. Ik vind dat het management een ondersteunende rol heeft om mogelijk te maken dat zorgprofessionals optimale zorg kunnen verlenen aan hun patienten. Jouw indeling met ‘zorgpaden met gemeenschappelijke kenmerken’ lijkt mij een goed vertrekpunt, ik zou willen toevoegen dat daarbij de ‘dokter in the lead’ moet blijven als procesinitiator en –bewaker. De reden is dat zij de output van het zorgpad zien (spreekkamer) en meten (indicatoren) en bepalen hoe de patient het zorgpad doorloopt (kwaliteit en kosten). Met de dokter aan het stuur wordt het zorgpad continue verbeterd.”

Tot zover deze reacties. Wilt u alle Power Point presentaties inzien van het Zorgpadencongres op 28 januari? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik op ‘Gehouden congressen’

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen