USA besteden 17,6% van inkomen aan zorg

Array

In 2009 bedroegen de kosten van de Amerikaanse gezondheidszorg 17,6% van het Bruto Binnenlands Product, een indicator voor het nationaal inkomen. In 1980 was dat percentage 9,2%. De kosten stegen van 2008 op 2009 met 4%. Dat is de laagste jaarlijkse groei sinds 1960. Die is zo laag vanwege de economische recessie. Om het percentage van 17,6% te verlagen neemt de regering Obama zich voor om verrichtingentarieven op grote schaal te vervangen door abonnementstarieven. Ook wil zij de geldprikkel op twee manieren omdraaien. 1. Wie als zorgaanbieder geld bespaart, mag de winst zelf besteden voor zorginnovatie. 2. Wie de zorgkosten per hoofd verlaagt, krijgt mee omzet.

In de berichten hieronder licht ik deze twee financiele innovaties toe. Je  treft de berekening van die 17,6% aan in het volgende artikel:  Martin A. c.s., Recession Contributes to slowest Annual Rate of Increase in Health Spending in Five Decades, Health Affairs, 30, no1 (2011), pp 11-22. Tot zover dit bericht.

Op 7 april vindt ons jaarlijkse congres plaats over de toekomst van de AWBZ, Wmo, de Wet op de Jeugdzorg en de indicatiestelling. Daarin krijgt vervanging van verrichtingentarieven door vaste bedragen per maand grote aandacht. Per Saldo directeur Arline Saers gaat hierop in. De Duitse hoogleraar verplegingswetenschappen Andreas Buscher schetst hoe dit systeem de kosten van de zorg beheerst binnen de Duitse AWBZ ofwel de Pflegeversicherung. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van zorginhoudelijke en financiele innovaties op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau in de indicatiestelling,de AWBZ, de Wmo en de Wet op de Jeugdzorg? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de uitvoerige brochure, meld u aan en doe nieuwe kennis(sen) op.

Guus Schrijvers

Noot redactie:

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen